Volledig scherm
© Thinkstock

WIJeindhoven stopt met omstreden formulier

EINDHOVEN - WIJeindhoven stopt met het gebruik van het omstreden 'toestemmingsformulier', nu dat in strijd blijkt met regels voor de privacy. Dat meldde de Rekenkamer dinsdagavond aan de gemeenteraad.

Voorzitter Walter Hartmann meldde dit tijdens de presentatie van zijn onderzoek naar het privacybeleid van WIJeindhoven en gemeente. Met de brief werden sommige cliënten gevraagd ermee in te stemmen dat WIJeindhoven 'indien nodig' allerlei informatie opvraagt, verstrekt en gebruikt, variërend van medische testresultaten tot gegevens van werkgever, woningbouwcorporatie en politie.

Directeur Jeanny van den Berg zei eind vorige maand op vragen van het ED dat haar organisatie de formulieren 'tegen het licht hield'. "Vorige week heeft WIJeindhoven ons laten weten dat ze deze formulieren niet langer gebruikt", aldus voorzitter Walter Hartmann van de Rekenkamer dinsdag.

WIJeindhoven beloofde al eerder aan de Rekenkamer dat de hoeveelheid dossiers die medewerkers kunnen inzien wordt beperkt tot wijkteamniveau. De Rekenkamer concludeert uit zijn onderzoek dat gemeente en WIJeindhoven prima plannen hebben als het gaat om privacy, maar dat de uitvoering niet wordt gecontroleerd. Raadsleden van D66 en GroenLinks kregen dinsdagavond geen pasklaar antwoord op de vraag hoe zo'n controle vorm kan krijgen. De politieke discussie hierover volgt later.