Volledig scherm
De tuinders van de Gildebuurt, van links naar rechts Jan Vietje, Hadice Turan, Toni Sanderson, Hadisese Turan, Maria Manders en Safea Sakkal. © foto Kees Martens/fotomeulenhof

Woenselse tuin doet de buurt in Eindhoven bloeien

EINDHOVEN - Dolblij zijn ze in de Woenselse Gildebuurt met hun moestuin, gelegen op de hoek van de Pastoriestraat en de Slagerstraat, vlak langs de rondweg. "Het mooiste van die tuin is dat het de mensen in onze buurt bindt. Je ziet hier allerlei culturen, leeftijden en nationaliteiten bij elkaar. En: we zijn héél blij dat de negatieve imago van de plek verdwenen is."

Aan het woord is buurtbewoonster Maria Manders.

Ruim anderhalf jaar geleden nam zij het initiatief voor de moestuin. Door de sloop in 2014 van een aantal woningen langs de rondweg – nodig voor de aanleg van een ongelijkvloerse kruising en de busbaan op de Montgomerylaan – kwam een stuk grond braak te liggen. Al snel werd het een rommelig veldje, zegt Manders, tevens voorzitter van bewonersinitiatief Gildebuurt. Aanvankelijk dacht ze aan een kinderboerderij, maar die lat bleek iets te hoog te liggen. Met het alternatief, een moestuin voor en door de buurt, kreeg ze meer handen op elkaar.

Nadat de gemeente haar toestemming had gegeven en de grond in bruikleen gaf, kon de buurt aan de slag. Uit een potje voor wijkverbetering werden materialen betaald, zoals poorten én een omheining. Vervolgens werd de grond, die vol zat met puin, omgewerkt en bemest.

Vorig jaar leverde de moestuin meteen een verrassend goede oogst op, met onder meer rabarber, selderie, sla, paprika's en courgettes. "Het is nu heel vruchtbare grond. De sla stond vorig jaar een meter hoog", zegt Jan Vietje, één van de drijvende krachten achter de moestuin.

Het perceel is ruim 400 vierkante meter groot en verdeeld in vijftien plakjes voor evenzoveel gebruikers. Manders: "Er is zelfs een wachtlijst." 

Lees alles in het ED van vrijdag of in de digitale krant.