Volledig scherm
Koj Koning © Jeroen de Jong

Woonbedrijf Eindhoven heeft meer problemen met verwarde huurders

EINDHOVEN - Woningcorporatie Woonbedrijf heeft te maken met steeds zwaardere en taaiere problemen met verwarde huurders, zegt districtsmanager en portefeuillehouder veiligheid Koj Koning. "Ik heb nog nooit zo vaak als het afgelopen jaar meegemaakt dat iemand in onze Woonwinkel dreigt zich van het leven te beroven", aldus Koning.

De aanstaande nieuwe wet Verplichte Geestelijke Gezondheidszorg, die het mogelijk maakt iemand achttien uur verplichte zorg te geven of drie dagen te observeren, kan 'een enorme verbetering' betekenen, denkt Koning. "Onder verwarde mensen zien we steeds meer zorgmijders. Juist zorgmijders kunnen zich vaak goed een tijdje rustig houden zodat het lijkt of er niks aan de hand is. Maar even later gaat de gekte weer verder", zegt Koning.

Observeren
Een paar dagen observeren kan in een dergelijk geval een beter beeld opleveren. Woonbedrijf heeft ervaren dat zorgmijders die ook een huurschuld hebben, na een huisuitzetting vanwege die schuld, soms wel degelijk hulp willen aanvaarden. "Ze belanden in nachtopvang 't Eindje aan de Mathildelaan of op straat: rock bottom. Als ze heel diep zitten, zijn ze ontvankelijk voor hulp. Aan de buitenkant lijkt het dan alsof we ze zonder pardon op straat zetten, maar ze worden wel degelijk in de gaten gehouden. Zodra ze hulp accepteren, komen ze weer in aanmerking voor begeleid wonen."