Volledig scherm
Professor Leo Bockeria met een van de patiënten.

Xeltis mag van FDA stap zetten met lichaamssponsje

EINDHOVEN – De uitslagen van een haalbaarheidsstudie naar de bioabsorberende hartklep van Xeltis zijn zeer gunstig. De Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) heeft dat erkend.

Dat wil niet zeggen dat het middel in de VS al klinisch mag worden toegepast of op de markt gebracht, zegt een woordvoerder van Xeltis. Die toestemming wordt wel binnen een jaar verwacht.

Het Zwitsers/Eindhovense bedrijf maakte deze week tijdens een congres van de Amerikaanse Vereniging van Thoracale Chirurgen de voortgang van de studie bekend. Hierin zijn vijf patiënten opgenomen van vier tot twaalf jaar oud. Zij hadden als gevolg van aangeboren hartafwijkingen slechts één hartkamer. Een jaar na de operatie vertoonden zij grote verbeteringen, Dat was te danken aan het implanteren van de lichaamssponsjes van Xeltis.

Professor Leo Bockeria, die zich in november al lovend uitliet over de techniek, spreekt van opmerkelijke resultaten. De hartchirurg in het Bakoulev ziekenhuis in Moskou heeft alle vijf operaties uitgevoerd. "Indien de resultaten die we nu noteren ook op lange termijn zo blijven, kan de technologie een behandelmethode voor hartproblemen opleveren."

Xeltis streeft ernaar dat de biologisch hartklep dit jaar klinisch wordt onderzocht in Europa.