Volledig scherm
Beeld uit de voetbalgame Fifa, met bedrieglijk echte beelden. Linksboven een klein venster; hier zien de spelers - in dit geval Adam Maher en Robbie van de Graaf, zichzelf.

YouTube-fenomeen 'LuckyGraafNL' uit Eindhoven dolt wat met een virtuele Arjen Robben

EINDHOVEN - Robbie van de Graaf uit Eindhoven (17) is een YouTube-fenomeen. Het begon als een grap en die is uit de hand gelopen. De Graaf is onder tieners razend populair als speler van het computervoetbalspel Fifa. Hij heeft zijn eigen assortiment met fan-artikelen en trekt met zijn video's over de voetbalgame Fifa meer kijkers dan menig programma van de publieke omroep.

De PSV-spelers Adam Maher en Nicolas Isimat-Mirin kwamen zelfs bij hem thuis een potje gamen. Zijn filmpjes, die hij thuis opneemt, zijn op YouTube maar liefst dik 15 miljoen keer bekeken. Hij heeft ruim 119.000 vaste volgers. Het gros van de kijkers is, zo schat hij in, tussen de 12 en 16 jaar.

Rage
Wat een paar jaar geleden begon als 'een uit de hand gelopen grap', is uitgegroeid tot een rage. Zijn succes kan LuckyGraafNL, zoals hij op YouTube heet, niet 1, 2, 3 verklaren. "Waarom ze allemaal kijken? Omdat ze het leuk vinden. Eigenlijk een heel dom antwoord, hè? Je zou het de volgers zelf moeten vragen."

Formule
Zijn formule is vrij helder. Hij speelt wedstrijden met de super-realistische voetbalgame Fifa en stelt zich vooraf bepaalde doelen of laat de kijkers uitdagingen bedenken. Zo heeft hij een serie verzonnen waarin hij de virtuele Arjen Robben laat meespelen in ieder team dat wél het EK heeft gehaald. Het is spannend of hij die doelen haalt en welke beloning hij krijgt. Want wie genoeg 'punten scoort', krijgt pakketjes met nieuwe spelers voor zijn team.

Herkenbaar
In het studiootje op de bovenverdieping van zijn ouderlijk huis monteert hij de wedstrijdjes en zijn eigen commentaar tot video's van gemiddeld 10 minuten. Herkenbaarheid is zijn grote troef. Want net als Van de Graaf zitten duizenden Fifa-spelende pubers zich dagelijks achter hun scherm te verbijten en te verbazen over zoveel pech en die onredelijke scheidsrechter. Of juist te juichen als ze Messi met een geniaal hakballetje laten scoren. Alleen kunnen de meeste gamers hun ergernis en vrolijkheid niet zo spontaan en grappig uiten als Robbie.

Lees het hele artikel in het ED van zaterdag via de digitale krant.

Volledig scherm
PSV-speler Adam Maher kwam naar het huis van Robbie van de Graaf om met hem de Fifa-game te spelen. Het spel is enorm populair onder jongeren wereldwijd.
De PSV-spelers Adam Maher en Nicolas Isimat-Mirin kwamen bij hem thuis een potje gamen. YouTube-fenomeen Robbie van de Graaf (17) uit Eindhoven heeft zijn eigen assortiment met fanartikelen en trekt met zijn video’s over de voetbalgame Fifa meer kijkers dan menig programma van de publieke omroep.