Volledig scherm
Nicole van den Hurk.

Zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven weer verder; geen spreekrecht voor stiefmoeder

DEN BOSCH - De stiefmoeder van de in 1995 omgebrachte Eindhovense tiener Nicole van den Hurk krijgt geen officieel spreekrecht. Dat heeft de rechtbank maandag besloten.

De rechter stond in november vorig jaar al geen spreekrecht toe omdat stiefmoeder Jolanda van der Weijden door de rechtbank niet officieel als nabestaande wordt beschouwd. Na die beslissing werden kamervragen gesteld. Volgens minister Ard van der Steur (Justitie) heeft een rechter altijd de ruimte om iemand te horen in de rechtbank, of dat nou familie is of niet. Hij zei dat het mogelijk gemakkelijker wordt voor stieffamilie van slachtoffers om te spreken in de rechtszaal. Hij heeft laten weten dat wordt bekeken of ook niet-biologische familieleden spreekrecht kunnen krijgen.

Wetgeving
Maar, zo oordeelt de Bossche rechter maandag, die nieuwe wetgeving is er nu nog niet. Wel mag stiefmoeder Jolanda van der Weijden tijdens een volgende zitting spreken als 'benadeelde partij'. Ze kan dan toch vertellen wat de zaak met haar en haar familie heeft gedaan. Maar voor Jolanda van der Weijden is dat niet genoeg. Ze verliet maandag geëmotioneerd de rechtszaal nadat de rechter de beslissing over het spreekrecht had genomen.

Videoverbinding
De zaak tegen de 49-jarige verdachte, opgegroeid in Valkenswaard, gaat maandag verder. Er wordt in de rechtszaal een videoverbinding gelegd met een DNA-deskundige in Nieuw-Zeeland.

Bekijk de tijdlijn over de zaak Nicole.