Volledig scherm

Zeer hoge concentraties amfetamine en MDMA in rioolwater Eindhoven

EINDHOVEN - Het rioolwater in Eindhoven bevatte de afgelopen 5 jaar zeer hoge concentraties amfetamine en MDMA (grondstof voor XTC). In vergelijking met Utrecht en Amsterdam zaten er in 2015 veel meer van deze stoffen in het rioolwater.

Dat blijkt uit onderzoek van het Europese Agentschap voor verdovende middelen. Het EMCDDA in Lissabon publiceert dinsdag het European Drug Report 2016 met nieuwe resultaten van metingen van cocaïne, amfetamine, ecstasy, methamfetamine en cannabis. Waarschijnlijk zijn de hoge concentraties in het Eindhovense rioolwater voor een groot deel te wijten aan het dumpen van afval van drugsproductie in het riool.

Pim de Voogt (KWR en UvA) en Erik Emke (KWR) analyseerden het rioolwater van Eindhoven, Amsterdam en Utrecht. Nederland staat voor amfetaminegebruik opnieuw in de top 5 van de ruim 67 Europese steden die aan het onderzoek meededen. Cocaïne en methamfetamine komen vooral voor in het Amsterdamse rioolwater.

Volledig scherm
Volledig scherm

Rioolwatermethode
KWR-onderzoeker Pim de Voogt: "We gebruiken de rioolwatermethode nu al 6 jaar routinematig naast andere drugsmonitoringsmethoden. Het rioolwateronderzoek heeft inmiddels bewezen waardevolle extra informatie te genereren over trends in verspreiding en gebruik van drugs. Inmiddels wordt het ook ingezet om psychoactieve middelen (designer drugs) die nieuw op de markt zijn te signaleren en om aan te tonen om welke middelen het gaat.”

Volledig scherm
Volledig scherm
© Thinkstock/GettyImages