Volledig scherm
Schade aan kassen. © ANP

Zeker 500 miljoen euro schade door noodweer

EINDHOVEN - De extreme hoos- en hagelbuien eind juni in grote delen van Nederland hebben een schade van zeker 500 miljoen euro veroorzaakt aan woningen, auto's en agrarische bedrijven. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van het Verbond van Verzekeraars. De schade kan nog oplopen, omdat vanwege de uitzonderlijke omvang verzekeraars nog bezig zijn met de inventarisatie en afhandeling van claims.

De schade aan personenauto's, caravans en woonhuizen komt volgens de eerste telling uit op 325 miljoen euro. In 40 procent van de gevallen gaat het om schade aan woningen.

De verzekerde zakelijke schade bedraagt volgens de eerste berekeningen 175 miljoen euro, waarvan het grootste deel in de agrarische hoek zit. De totale schade ligt hoger, want niet iedereen heeft zich verzekerd tegen deze vormen van weerschade.

Klimaatverandering
Verzekeraars zien de schadepost door klimaatverandering bij zowel particulieren als bedrijven en agrariërs al enige tijd toenemen. Dit vraagt om actie. ,,De hagelbui van 23 juni, met stenen zo groot als tennisballen, moet een wake-upcall zijn. Het klimaat verandert, we gaan dit vaker meemaken", stelt Leo de Boer, directeur schade van het Verbond van Verzekeraars. ,,Ook in 2015 zagen we al forse weerschade met een zomerstorm eind juli en extreme neerslag en hagel eind augustus."