Volledig scherm
Appelplukdag in de Philips Fruittuin in Eindhoven. © Jean Pierre Reijnen/fotomeulenhof

Zelf appels én suikermaïs plukken bij de Philips Fruittuin in Eindhoven

EINDHOVEN - De eerste Appelplukdag in de Philips Fruittuin: voor de een leerzaam en leuk uitje voor de ander een manier van shoppen.

Ze doen niet moeilijk. Appels en peren worden gewoon vergeleken en hebben dan ook dezelfde prijs. Kostte een kilo Elstar-appels dit weekend bij Albert Heijn 2.46 euro, bij de Philips Fruittuin was dat 1.25 euro. Zeker duizend bezoekers kwamen zaterdag dan ook af op de eerste van drie Appelplukdagen in Eindhoven. Met bigshoppers (van eerder genoemde supermarkt) gingen sommigen naar huis met wel tachtig kilo appels.

Aantrekkingskracht
Voor de grootinkopers zijn die hoeveelheden natuurlijk interessant. Maar het gros van de bezoekers kwam om een heel andere reden. Zelf je eigen fruit plukken, heeft duidelijk een grote aantrekkingskracht op veel mensen. "Het is gewoon erg leuk om te doen. Het is ook nog eens educatief want de kinderen leren waar ons eten vandaan komt. En het zit misschien tussen de oren maar volgens mij smaakt een zelfgeplukte appel echt lekkerder", zegt de Eindhovense Evi Sanders. Ze heeft met haar twee dochters en hun vriendinnetjes net vier kilo appels laten afwegen.

Goed jaar
In de boomgaard van de 12 hectare grote Philips Fruittuin staan zo'n 20.000 fruitbomen. De vruchten zijn rijp en de takken buigen ver door. Iedere boom levert zo'n twintig kilo aan appels op. "Het plukseizoen duurt vijf weken. We hebben een goed jaar met veel en mooi fruit. We zijn eind juni wel door het oog van de naald gekropen, want als het hier zo gehageld had als in Luyksgestel en Someren, was alles kapot geweest", zegt medewerker Klaas Visscher uit Best.

Suikermaïs
Nu kan hij deze dag naar hartenlust iedereen uitleggen met welke techniek je het beste een appel of peer van de boom plukt. "En suikermaïs. Dat doen we dit jaar voor het eerst. In voorgaande jaren zagen we dat mensen maïskolven plukten, in het aangrenzende veld. Maar dat is maïs voor de koeien, veevoer dus. We hebben daarom dit jaar ook maïs geplant voor consumptie. En dat blijkt ook goed aan te slaan."

Op de zaterdagen 17 en 24 september zijn er ook nog twee Appelplukdagen bij de Philips Fruittuin.