Volledig scherm
© Menno Boon

Zelfstandig Van Abbemuseum in Eindhoven is fors duurder: 1 miljoen per jaar

EINDHOVEN - Aan verzelfstandiging van het Van Abbemuseum in Eindhoven hangt een stevig prijskaartje. Een zelfstandig Van Abbemuseum kost de Eindhovense gemeenschap handenvol geld extra: maar liefst 1 miljoen euro per jaar. Nu krijgt het museum jaarlijks nog 4,5 miljoen euro subsidie.

Behalve dat de jaarlijkse kosten van het museum met meer dan twintig procent stijgen moet de gemeenteraad ook rekening houden met eenmalige kosten: 950.000 euro.

Verder zal het Van Abbe een bruidsschat van ongeveer 2,4 miljoen euro mee moeten krijgen: bijna 1,4 miljoen euro om risico's op te vangen en 1 miljoen euro die moet dienen als liquiditeitsbuffer.

Gemeenteraad
Dat blijkt uit een notitie over de mogelijke verzelfstandiging van het Van Abbe dat het college van B en W naar de gemeenteraad van Eindhoven heeft gestuurd. Binnenkort praat de raad over die notitie, waarin voorgesteld wordt het museum met ingang van 1 januari te privatiseren.

De daadwerkelijke beslissing dat de gemeente Eindhoven het museum afstoot moet nog genomen worden. Het college van B en W wijst er op dat 'de keuze niet te verzelfstandigen nog steeds open staat'.

Ondernemerschap
In de notitie nemen B en W daar alvast wel een stevig voorschot op. Privatiseren van het museum voor moderne kunst aan de Bilderdijklaan biedt volgens B en W het voordeel dat er dan ruimte ontstaat voor 'cultureel ondernemerschap': "De focus wordt verlegd van intern naar extern", aldus B en W.