Volledig scherm
Imker Mario den Brok, aan het werk in de bijenkast © Bert Jansen/fotomeulenhof

Zoemend door de bijentuin in Eindhoven tijdens Landelijke Open Imkerijdagen

EINDHOVEN - Dit weekeinde openden imkerijen in het hele land hun deuren tijdens de Landelijke Open Imkerijdagen. Ook bij imkerijvereniging St. Ambrosius in Tongelre konden bezoekers een kijkje achter de schermen krijgen.

Op deze zonnige zondagmiddag trekt de bijentuin van imkerijvereniging St. Ambrosius, gelegen in een groene omgeving achter tuincentrum De Collse Waterlelie, volop fietsers en wandelaars.

Op het terrein staan kraampjes met honing, kaarsen van bijenwas en 3D-geprinte bijen. Daarnaast is het mogelijk om een educatieve wandeling te maken, bijen te bewonderen en naar verhalen van imkers te luisteren.

Bioloog Mario den Brok is een van hen. “Bijen zijn erg belangrijk voor ons ecosysteem. Ze bestuiven groente- en fruitgewassen en worden gegeten door vogels. Bestuiving is noodzakelijk. Zo moet een aardbei zeven keer bestoven worden om een goede aardbei te worden.”

Imkeren is voor Den Brok een hobby die veel tijd in beslag neemt. “Je staat van april tot half juli wekelijks in de kast. In de zomer bestaan de bijenvolken uit vijftig- tot zestigduizend bijen.” Of je een succesvol bijenvolk bezit, hangt volgens Den Brok af van verschillende factoren. “Het is bijvoorbeeld van belang dat er zoveel mogelijk verschillende drachtplanten aanwezig zijn, zodat de bijen voldoende gevarieerde voeding binnen krijgen. Anders gaan ze dood.”

Lees het hele artikel in het ED van maandag of in de digitale krant.