Volledig scherm
Waterpret met buitenboord motor op den Berkendonk © Lezersfoto Wim van den Broek

Zomer 2016 in top 10 van warmste zomers ooit, warmterecord in zicht

EINDHOVEN - De warme laatste dagen van augustus zorgen ervoor dat deze zomer een plaatsje krijgt in de top tien van warmste zomers. Sinds het begin van de metingen in 1901 waren er maar acht zomers warmer, meldt Weeronline donderdag. Om 14.20 uur stond de thermometer in Eindhoven op 31.3 graden volgens de waarneming van het KNMI.

"Het blijft tot en met zondag zeer warm. In het zuidoosten en oosten van het land rijgen de tropische dagen zich aaneen en is sprake van een regionale hittegolf.” Donderdag kan volgens het weerbureau de warmste 25 augustus ooit worden. Lokaal stijgt het kwik naar 34 graden.

Het aantal zogenoemde mooiweerdagen, tot nu toe 22 tegen normaal 32, laat wel zien dat deze zomer niet bijzonder fraai was. Op mooiweerdagen is het droog, schijnt de zon minimaal de helft van de tijd en ligt de maximumtemperatuur hoger dan normaal.

Vrijdag voert een noordwestenwind wat koelere lucht aan. In de kustgebieden wordt het 24 tot 27 graden en op het strand is het nog iets koeler. Verder in het binnenland wordt het 28-30 graden en in het zuidoosten en oosten worden maxima van 30-32 graden verwacht. In het zuidoosten is het onbewolkt. Vooral de kustprovincies hebben naast zonnige perioden ook te maken met stapelwolken, maar het blijft waarschijnlijk droog.

Hoe ga jij deze warme dag doorbrengen? Aan het water, binnen bij een airco of ventilator of moet je gewoon werken? Stuur je foto via onderstaand formulier.

Volledig scherm
Strijp-S Eindhoven: 25 augustus begint al lekker warm. © ED
Volledig scherm
Een vrij heldere en zwoele woensdagavond in Zuidoost-Brabant © Lezersfoto Ben Saanen
Volledig scherm
Temperatuurverloop De Bilt, augustus 2016. © KNMI
Volledig scherm
Waterijsjes zijn populair in huize Nazareth. © Tom Valstar/fotomeulenhof
Volledig scherm
Verkoeling voor 'man' en paard (in spreekwoordelijke zin). © Lezersfoto Wim van den Broek