Volledig scherm
© Tom Valstar/fotomeulenhof

Zomerschool 2016: Aan de slag met taal en creativiteit in de vakantie

EINDHOVEN - Bijna 300 kinderen van Eindhovense basisscholen doen dit jaar mee aan de tweede editie van de Zomerschool. Zij volgen in de zomermaanden een lesprogramma van De Uitvinders in de Ontdekfabriek, bij asielzoekerscentrum De Orangerie en op locaties van Korein Groep. Het doel is om spelenderwijs taalachterstanden, die kinderen oplopen tijdens de vakantie, tegen te gaan.

“Wat is jullie uitvinding? Ah, een projector. Dan ben ik een filmmaker die ‘m wil gebruiken voor mijn nieuwste productie”, zegt workshopbegeleider Immanuel Vivi Tula van de Ontdekfabriek. Hij pakt een clipboard en duikt in zijn rol. De kinderen kijken lachend toe. In de Ontdekfabriek op Strijp-S presenteren groepjes deze middag uitvindingen die ze zelf bedacht hebben. Vivi Tula interviewt de ‘filmsterren’ voor een green screen, terwijl op de achtergrond tekeningen van hun ideeën geprojecteerd worden en de kinderen filmattributen vasthouden. Het Hollywood-tafereel is live te volgen op een beeldscherm.

Even verderop, buiten in de speeltuin, is een andere groep bezig met een wateractiviteit. Dit alles onder het toeziend oog van wethouder Jannie Visscher van Jeugd, Onderwijs en Verkeer, die deze donderdagmiddag een bezoekje brengt aan de Zomerschool. “Mooi dat ook kinderen die niet op vakantie gaan hier in de zomer avonturen kunnen beleven. Tegelijkertijd werken zij aan de Nederlandse taal”, reageert Visscher enthousiast. Vorig jaar vond op verzoek van de gemeente de eerste editie plaats, die dit jaar een vervolg kreeg in samenwerking met De Ontdekfabriek, Korein Groep en het COA.