Volledig scherm
De al-Fourqaan moskee in Eindhoven is ook in handen van stichting Al Waqf © ANP

Zorg over salafistenschool Rotterdam, koop getekend door Nasr el Damanhoury van Eindhovense moskee

ROTTERDAM/EINDHOVEN - Een omstreden salafistische organisatie heeft in Rotterdam een voormalig roc-gebouw gekocht. Het complex van ruim 7.000 vierkante meter wordt verbouwd tot 'islamitisch lesinstituut'. De koop van het gebouw is getekend door Nasr el Damanhoury, voorzitter van stichting Al Waqf in Eindhoven.

De financiering voor de aankoop van het complex is volgens het NRC vermoedelijk afkomstig uit het Midden-Oosten. Radicaliseringsexperts zijn bezorgd over de komst van de salafistenschool. Die zou voeding kunnen geven aan de radicalisering van moslimjongeren.

Stichting Al Waqf
De stichting Al Waqf raakte in opspraak doordat het buitenlandse 'haatpredikers' naar Nederland haalt. Zo nodigde Al Waqf vorig jaar een geestelijke uit die betrokken zou zijn bij de gewapende jihad in Syrië.

Al Nour Foundation
Nasr el Damanhoury, ontkent dat de Al Waqf stichting met de aankoop van het ROC gebouw heeft te maken. Hij heeft wel voor de koop getekend, maar dan namens de Al Nour Foundation, een vastgoedfonds met een postadres in Heidelberg. "Het enige wat ik kan zeggen is dat mensen die beweren dat Al Waqf en Al Nour gelieerd zijn, met bewijzen moeten komen. Ik heb niet ondertekend namens Al Waqf. Als er iets gepubliceerd wordt dat onze stichting beschadigt, zal ik zeker met een advocaat komen. Zo werkt dat in dit land."

El Damanhoury gaat niet in op vragen over de Al Nour Foundation.   Tweede Kamer
„Het kabinet en de gemeente Rotterdam moeten alles in het werk stellen om de salafistenschool in Rotterdam tegen te houden. Het salafisme maakt de geesten van onze jongeren rijp om zich bij IS aan te sluiten”, stelt Ahmed Marcouch van de PvdA. Malik Azmani van de VVD noemt het „bizar dat dit mogelijk is” op Twitter. De ChristenUnie spreekt van een zorgelijke ontwikkeling. „We moeten echt weten wie dit initiatief financiert en met welk oogmerk”, aldus
Gert-Jan Segers. Ook de PVV en de Groep Bontes/Van Klaveren zijn tegen de komst van de school en hebben inmiddels
vragen aan het kabinet gesteld.