Volledig scherm
© Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Zorgen over leegstand winkelcentrum Vaartbroek in Eindhoven 'niet terecht'

EINDHOVEN - Er staan nu drie winkels leeg. Binnenkort komen er daar inderdaad hooguit nog een of twee bij, waaronder het pand van Marskramer. En dus valt het heus wel mee met de leegstand in winkelcentrum Vaartbroek in Eindhoven.

"Niks aan de hand", bezweert mevrouw M. Hofman van de Voetwinkel. Hofman is bestuurslid van de winkeliersvereniging in het Eindhovense winkelcentrum. "Het gaat hier gewoon goed", zegt ze resoluut. "Een beetje leegstand hoort er bij. Maar in vergelijking met elders in de stad is het hier heiligendag."

Tarwelaan
Het Eindhovense gemeenteraadslid Rudy Reker (LPF) stelde deze week verontrust vragen over de toenemende leegstand in het winkelcentrum aan de Tarwelaan. "Er staan al verschillende winkels leeg. En ik hoor van verschillende ondernemers dat er nog meer panden leeg komen. Dat baart me ernstig zorgen."

Reker is vooral bevreesd voor wat hij noemt een 'eenzijdige samenstelling van het winkelaanbod. "Kijk naar de Kruisstraat en de Woenselsemarkt: dat is vooral veel van hetzelfde. En een winkelcentrum Vaartbroek vol met alleen maar groentewinkels, daar zit ook niemand op te wachten."

Mevrouw Hofman deelt de zorgen van Reker niet. "Sensatiepraat die niet gebaseerd is op de feiten", moppert ze. "De Marskramer gaat in december inderdaad dicht", vertelt ze. Maar dat heeft niets te maken met het winkelcentrum zelf: dat komt door de landelijke beslissing om met deze formule te stoppen. "En ondanks het faillissement van de broodleverancier gaat bakkerij Schellens hier gewoon door, samen met enkele andere franchisenemers."

Meer leegstand
Ook volgens Marco Karssemakers, retail-adviseur van de gemeente Eindhoven, valt het allemaal wel mee in Vaartbroek. "Dat er meer leegstand aan zit te komen, dat hebben ook wij vernomen. Maar daar maak ik me nog geen zorgen om. Vaartbroek is een vitaal winkelcentrum. Het komt wel goed daar."

Makelaarskantoor RSP in Den Bosch, dat zorgt voor de verhuur van de winkels in Vaartbroek, was niet bereikbaar voor commentaar.