Volledig scherm
© pixabay.com

Zwakbegaafde verdachte uit Eindhoven belooft hulp te aanvaarden

DEN BOSCH - Een zwakbegaafde verdachte, die soms maar half snapte wat er allemaal gezegd werd, hoorde woensdag vijf maanden celstraf eisen voor diefstal, schennis en het bezit van een mes, kogels en hard drugs.

De verdachte, Kevin K. (26) uit Eindhoven, werd in maart 2015 aangehouden in een auto met daarin amfetaminen, ghb en xtc-pillen. Bij hem thuis trof de politie meer drugs aan, plus 38 hagelpatronen, 50 kogels en een verboden type mes. Waarna de huur werd opgezegd en K. uiteindelijk op straat belandde. In december 2015 en juni 2016 werd de man gesignaleerd terwijl hij zichzelf overdag in Eindhoven op straat bevredigde. Ook in juni dit jaar, trof de politie de man aan in een tentje, met een gestolen brommer ernaast. In de tent vond de politie ook weer hard drugs en - verboden - pepperspray.

Zwijgrecht
Voor de rechtbank in Den Bosch beriep de verdachte zich eerst consequent op zijn zwijgrecht, maar na geduldig aandringen van rechtbankpresident C. Mandemakers, begon hij zoetjesaan te vertellen over zichzelf. "In mijn tentje sliep ik overal en nergens. In de gevangenis gaat het nu niet zo geweldig goed me. Ik zit op de psychiatrische afdeling en krijg diazepam om rustig te blijven."

Hulp
"U heeft gewoon hulp nodig", concludeerde rechter Mandemakers. Maar daar zat ook een probleem. "Ik ben koppig en wil geen hulp", zei K. in eerste instantie. Later gaf hij aan toch hulp te willen aanvaarden. Dat was reden voor officier van justitie M. de Bruijn om zijn voorgenomen strafeis van twaalf maanden waarvan vier voorwaardelijk, terug te brengen naar tien maanden waarvan vijf voorwaardelijk. Met als voorwaarde dat K. zich laat bijstaan door reclassering en bemoeizorg.