Volledig scherm
Valéria Dingen (links) en Anouska Werner van de Dierenbescherming hebben een zwerfkat gevangen. © Bert Jansen

Zwerfkatten vangen is gevoelige materie in regio Eindhoven

EINDHOVEN - Gewapend met een grote ijzeren vangkooi en een blikje sardines gaan Anouska Werner en Valéria Dingen van de Dierenbescherming elke woensdagavond op pad om zwerfkatten te vangen.

Dat doen ze in 6 gemeentes in de regio die de Eindhovense Dierenbescherming hebben ingeschakeld voor het zogenaamde TNR-programma: Trap (vangen) Neuter (castreren/steriliseren) Return (terugzetten).

Ziektes
Met het TNR-programma hopen de Dierenbescherming en de gemeentes het aantal zwerfkatten terug te dringen. Want hoeveel zwerfkatten er in Nederland precies zijn, is onduidelijk - cijfers variëren landelijk van 135.000 tot meer dan een miljoen - maar een probleem is het wel. Al was het maar omdat zwerfkatten ziektes over kunnen brengen.

Kattenjacht
Het ED ging een avondje met Werner en Dingen op kattenjacht en constateerde dat het vangen, behandelen en terugzetten van zwerfkatten gevoelige materie is. Exacte locaties mogen bijvoorbeeld niet genoemd worden omdat het risico dan bestaat dat mensen hun eigen kat komen dumpen, of er hun luchtbuks uit gaan testen. Vangkooien worden bovendien wel eens gesaboteerd.

Lees het hele artikel zaterdag in het ED of in de digitale krant