Geslaagd zonder centraal schriftelijk examen. Vlnr. Sofie van Aalst, Marie Klein Tuente en Elena van der Ven.
Volledig scherm
Geslaagd zonder centraal schriftelijk examen. Vlnr. Sofie van Aalst, Marie Klein Tuente en Elena van der Ven. © Paul Roovers/BD

Al geslaagd en de vlag uit in Den Bosch: 'Ja hoor, het is juist goed zoiets positiefs!’

DEN BOSCH - Sofie van Aalst (18) en Marie Klein Tuente (17) durfden het wel aan gistermiddag: de vlag uit met de boekentas eraan. En dus bood hun straat de Munteltuinen in Den Bosch alvast een feestelijke eindexamenaanblik. 

Toen minister Arie Slob 's middags op tv bekend had gemaakt dat de centraal schriftelijke eindexamens voor het middelbaar onderwijs dit jaar niet doorgaan, was het voor Sofie en Marie en ook hun vriendin Elena van der Ven (17) wel duidelijk: geslaagd. Gezien de cijferlijst tot nu toe krijgen de scholieren van respectievelijk Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel en het Stedelijk Gymnasium in Den Bosch het diploma zeker.

 Dat ze er goed voorstond wist ze wel 

Sofie van Aalst maakte ‘s morgens op school nog haar laatste schoolexamen (frans).  Ze was dus al klaar met al haar vakken voor het profiel natuur & techniek. Op school kreeg ze van docenten nog te horen dat zij wel zou slagen als er geen centraal schriftelijk meer komt. Dat ze er goed voorstond wist ze eigenlijk zelf ook wel. Dus durfde ze eenmaal weer thuis na de persconferentie de vlag wel uit te hangen.

Dus was er dinsdagmiddag bij Sofie, Marie en Elena echt wel sprake van de blijdschap die er bij hoort als je hebt gehoord dat je geslaagd bent. Maar toch vinden ze het alle drie ook wel een hele  rare situatie; in het examenjaar waar je zo lang naar hebt uitgekeken, uiteindelijk géén examen kunnen doen. Het scheelt een boel stress in mei, dat in ieder geval.

Geen examenfeestjes

Maar jammer is vooral ook dat de geplande reisjes naar onder meer Mallorca na het laatste centrale examen niet kunnen doorgaan en ook de examenfeestjes onder het huidige regime niet zijn toegestaan. Dan maar met een schuin oog alvast kijken naar de nabije toekomst, augustus/september, de vervolgstudie. Of het toeval is weten we niet, maar de drie meiden gaan voor een opleiding aan de technische universiteit in Delft. Die gaan elkaar in ieder geval nog wel vaker zien.

Juist goed zoiets positiefs

Tot slot: vinden ze het wel gepast, dat feestelijke vlagvertoon in deze sombere tijden? Sofie: ,,Ja, inderdaad gebeuren er nu wel vervelende dingen, maar we mogen toch ook wel iets van blijdschap tonen! Marie: ,,Ja hoor, dat is juist goed zoiets positiefs!” 

  1. Nepverpleegkundige had na ontslag bij JBZ meteen alweer sollicitatie lopen
    PREMIUM

    Nepver­pleeg­kun­di­ge had na ontslag bij JBZ meteen alweer sollicita­tie lopen

    DEN BOSCH - Kort nadat de Bossche nepverpleegkundige begin april bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis was ontslagen, had hij alweer een sollicitatieprocedure lopen bij een welzijnsinstelling. Naar nu blijkt deed het JBZ pas op 14 mei - dat was zo’n zes weken na zijn ontslag - bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg een ‘melding van disfunctioneren’. Dat had volgens de regels binnen drie dagen moeten gebeuren.