Volledig scherm
© Peter De Bruijn

Allahu Akbar-verstoring in Vught: drie terreurverdachten blijken onschuldig, daders uit isoleercel

VUGHT - De acht terreurverdachten van de PI in Vught die vorige week naar de isoleercel werden gebracht op verdenking van het hevig verstoren van de dodenherdenking, zijn weer teruggeplaatst in hun eigen cel. Drie van hen blijken onschuldig, zo is gebleken uit onderzoek. Dat meldt woordvoerder Robert Meijer dinsdag aan het Brabants Dagblad

De vijf gedetineerden die wél verantwoordelijk waren voor de ordeverstoring, hebben een disciplinaire straf opgelegd gekregen, te weten ruim een week verblijf in de isoleercel. 

Gisteren werden zij weer teruggeplaatst in hun eigen cel. De overige drie die niet hebben deelgenomen aan de verstoring zijn al eerder teruggeplaatst naar de afdeling.

‘Te triest voor woorden’

Tijdens de dodenherdenking in Vught was geschreeuw te horen vanuit de terreurafdeling van de gevangenis in Vught. Volgens Kamerlid Madeleine Van Toorenburg had het geschreeuw de mensen die bij de herdenking aanwezig waren, ,,diep geraakt’’. 

Eerder zei ze tegen deze krant dat gevangenen schreeuwden vanuit hun cel door de roosters met als enige doel de herdenking te verzieken. ,,Deze actie was gewoon ziek. Er waren hier mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Die dierbaren hebben verloren. En dan doe je zoiets, op zo’n moment. Twee hele minuten lang. Ik heb er echt geen woorden voor”, brieste Van Toorenburg.

De directie van de penitentiaire inrichting bood burgemeester Van de Mortel een dag later zijn excuses aan voor de verstoring van de dodenherdenking.

 1. Bossche transferia steeds minder populair
  PREMIUM

  Bossche transferia steeds minder populair

  DEN BOSCH - De populariteit van de vier transferia aan de rand van de binnenstad in Den Bosch neemt af. De opbrengsten lopen de laatste drie jaar hard terug en worden de prognoses bij lange na niet gehaald. Dat geldt voor de drie transferia aan de Vlijmenseweg , De Vliert en De Pettelaar. Het medio vorig jaar geopende duurzame transferium aan de Deutersestraat leverde ruim 318.000 euro op, nog altijd bijna twee ton minder dan verwacht.
 2. Even een rustig mens worden door te kijken in de spiegels van de ziel
  VIDEO

  Even een rustig mens worden door te kijken in de spiegels van de ziel

  DEN BOSCH - Het dagelijkse ‘gejakker’ en de toenemende individualisering en modernisering, waarbij complete levens beheerst worden door gebruik van social media, zijn typisch voor deze tijd. Ze dragen ertoe bij dat het intermenselijke contact vaak op een laag pitje staat. En al helemaal met een wildvreemde. Hoogste tijd voor een tegenreactie, vinden de verbinders Annemieke van Dort en Thijs Verberne. De een legt het accent op het oogcontact, de ander op het freehuggen.