De politie tijdens de aanhouding van de verdachten, vorige week dinsdag.
Volledig scherm
De politie tijdens de aanhouding van de verdachten, vorige week dinsdag. © Bart Meesters

Alle verdachten van groepsverkrachting Den Bosch vrijgelaten, OM in beroep

DEN BOSCH - Alle verdachten in de Bossche groepsverkrachtingszaak zijn op vrije voeten gesteld. Nadat vrijdag al twee verdachten werden vrijgelaten, volgden de zes andere mannen maandagmiddag. Dat bevestigt een woordvoerder van de rechtbank.

Ze werden voorgeleid bij de rechter-commissaris, die moest bepalen of de verdachten nog maximaal twee weken vast bleven zitten. Dat is dus niet het geval. ,,Er zijn geen juridische argumenten om de verdachten nog langer vast te houden”, aldus de woordvoerder van de rechtbank. Dat wil overigens niet zeggen dat ze geen verdachte meer zijn in de Bossche groepsverkrachtingszaak. 

Twijfels over geloofwaardigheid verklaringen

Robert Klaassen, advocaat van verdachte Boy M. (18), vertelt tegen het Brabants Dagblad dat er twijfels bestaan over de geloofwaardigheid en onafhankelijkheid van de verklaringen van de drie meisjes die meldingen deden van de groepsverkrachting. 

OM in hoger beroep

Het OM is teleurgesteld in de beslissing van de rechter-commissaris. ,,Wij vinden dat er voldoende redenen zijn om de verdachten langer vast te houden”, zegt de officier van justitie, die aankondigt in beroep te gaan tegen het besluit. ,,Ook nu de verdachten in vrijheid zijn gesteld gaan we door met het onderzoek. Wij willen precies weten wat er allemaal is gebeurd bij het garagebedrijf.”

Autogarage in Den Bosch

Het onderzoek naar de groepsverkrachtingen in een autogarage in Den Bosch begon nadat drie tienermeisjes onafhankelijk van elkaar melding hadden gedaan dat ze door meerdere jongens zouden zijn verkracht. Ze zouden ook zijn gedrogeerd. Vorige week dinsdag werden de verdachten opgepakt. De nu vrijgelaten mannen zijn tussen de 18 en 26 jaar oud en komen uit Den Bosch en Rosmalen. Vijf van hen zijn neven van elkaar.