Volledig scherm
© Sandra Peerenboom

Altijd maar dat gesteggel op microniveau

ColumnZa 18 mei. ‘Wij gaan het niet meer doen', sprak Ruud Bruins, eigenaar van café P79. En dus stond er dit jaar met Koningsdag voor het laatst een podium op de Markt in Den Bosch. De ondernemers die het feest daar organiseerden, waren stellig. Ze willen het financiële risico niet meer lopen maar zijn vooral het gesteggel op microniveau zat.

Hij gaf er ook gelijk een voorbeeldje bij. Er was nogal wat gedoe tussen de ondernemers en gemeente over de handtekening van één visboer. Er moest zwart op wit komen te staan dat de kraam een paar metertjes opschuift. In dat soort gedoetjes hebben de drie ondernemers geen zin meer. Ze willen gewoon een feestje geven, en als het kan er ook nog wat aan verdienen.

Gesteggel op microniveau. Het komt niet heel onbekend voor. Winterland werd geconfronteerd met de kritiek dat men het zicht op het Theater aan de Parade teveel blokkeerde, plots schijnbaar een architectonisch hoogstandje. 

Elke jaar scherpere regels

De regels van de kinderrommelmarkt op Koningsdag passen ergens komende jaren vermoedelijk niet meer op één A4'tje. Voor de helft zijn het inkoppertjes (‘geen overlast veroorzaken'), maar een verbod op cupcake's voelt alweer wat doorgeslagen. ‘Ook de vrijmarkt is kapot gemaakt door waanzinnige regels', zei een briefschrijver. Een plank op twee kartonnen dozen was al verboden, want dat is geen kleedje. ‘Elk jaar worden de regels scherper en het toezicht strenger en gedreigd met boetes. Waarom weten we niet.’

Waarom? Het is misschien angst. Angst bij gemeente of organisatoren. Als er iets misgaat, kijken we hen wel als eerste aan. Maar wat helpt het om achter een handtekening te jagen? Helpt het om cupcakes te verbieden, of een kartonnen doos?

Veiligheid is goed, maar iets meer vertrouwen in mensen en hun logische verstand, is heel wat prettiger. 

  1. Automobilist bij rechter voor doorrijden na ongeluk: ‘Het was een reactie’

    Automobi­list bij rechter voor doorrijden na ongeluk: ‘Het was een reactie’

    DEN BOSCH - In en rond het Bossche station zijn tientallen beveiligingscamera’s geïnstalleerd. Een van die camera’s filmde op 25 juni een ongeluk op de rotonde voor het station. Een auto botste tegen een fietsster die voorrang had. Zij vloog enkele meters door de lucht en belande op het asfalt. De automobilist reed door. De 20-jarige Bosschenaar werd aangehouden dankzij het opgenomen kenteken. Hij stond deze week terecht bij politierechter H. Slaar.
  2. Dial Q Filmquiz in De Verkadefabriek: 'Je hebt al snel een punt’

    Dial Q Filmquiz in De Verkadefa­briek: 'Je hebt al snel een punt’

    DEN BOSCH - Zin om ruim twee uur de kennis van films te testen? Dat kan op 25 oktober in de Bossche Verkadefabriek tijdens de Dial Q Filmquiz. Het is een knipoog naar het tv-programma ‘Voor een briefkaart op de eerste rang’. Daarin liet presentator Bob Bouma (‘Lieve dames, beste heren’) twee kandidaten reageren op fragmenten uit oude en actuele speelfilms. ,,Maar de Dial Q Filmquiz is eerder een interactief filmprogramma dan een eenzijdig vragenvuur’’, zegt Paul Luiken.