Beagle-honden worden voor dierproeven gebruikt. Deze hond zat bij proefdierfokker Harlan in Duitsland.
Volledig scherm
Beagle-honden worden voor dierproeven gebruikt. Deze hond zat bij proefdierfokker Harlan in Duitsland. © LPT-Schließen

Animal Rights kondigt protestactie met Beagles aan bij proefdiercentrum Den Bosch

DEN BOSCH - Dierenactivisten zetten half mei ‘kwispelende Beagles’ in bij een demonstratie voor de poort van dierproefcentrum Charles River in Den Bosch. Het onderzoeksbedrijf was deze week in opspraak als toonbeeld van de landelijke toename van het aantal proeven op katten, honden en andere dieren. 

Dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Save Movement slaan de handen ineen voor de protestactie op 15 mei. ,,We willen met deze actie een statement maken dat proefdieren geen gebruiksvoorwerpen zijn”, verklaart Robert Molenaar namens Animal Rights. ,,Een kwispelende Beagle voor de poort laat zien dat het hier gaat om levende, voelende wezens.”

Beagles zijn de ideale proefhonden, weet Molenaar. Ze zijn niet heel groot, beschikken over een hoge pijngrens en verzetten zich amper.  Het is overigens niet voor het eerst dat dierenactivisten de weg naar Charles River in Den Bosch weten te vinden. Het bedrijf is daar ook beducht op en verscherpte de beveiliging deze week na het nieuws over de toename van het aantal dierproeven. Charles River heeft nog niet gereageerd op vragen over het aangekondigde protest. 

(Tekst loopt door onder de foto)

Een auto van de beveiliging voor de ingang van Charles River in Den Bosch.
Volledig scherm
Een auto van de beveiliging voor de ingang van Charles River in Den Bosch. © Paul Driessen

Rapport

In 2017 zijn in Nederland 530.568 dierproeven gedaan, blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaaroverzicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat waren er 80.694 meer dan het jaar ervoor en dat doet pijn bij mensen als Molenaar. 

Met Animal Rights haalde hij een vergunning van Charles River Laboratories Den Bosch uit 2017 boven water. ,,Daaruit blijkt dat ze in vijf jaar tijd maar liefst 265.850 proefdieren mogen gebruiken in dodelijke experimenten, waaronder 2600 honden en 750 katten.” De actie van Animal Rights zette landelijk de spotlight op het Bossche bedrijf.

Gedateerd

Charles River voert proeven uit in opdracht van onder meer farmaceutische multinationals, overheidsinstellingen en universitaire instellingen. De experimenten zijn vaak wettelijk verplicht, bijvoorbeeld om bepaalde medicijnen op de markt te mogen brengen. Animal Rights vindt de regelgeving gedateerd en startte een petitie om de wetten bij de tijd te krijgen. ,,Hierdoor kunnen dierproefvrije alternatieven worden ingezet waar geen dier voor hoeft te lijden.”  

Volgens Molenaar zetten in een paar dagen tijd 10.000 mensen hun krabbel onder de petitie. De activist van Animal Rights hoopt dat er door het protest een einde komt aan ‘deze onnodige dierproeven. ,,Het lijden van dieren is onacceptabel. De proefdieren krijgen hoge doseringen giftige stoffen toegediend zodat bepaald kan worden bij welke dosering reacties zoals overgeven, stuiptrekkingen en ernstige schade aan organen als lever, nieren en longen optreden.”

Brabant

De provincie Noord-Brabant komt rond de zomer met een plan voor onderzoek naar alternatieven voor dierproeven. Onderzoekers van Pivot Park in Oss en Technische Universiteit Eindhoven zegden hun steun toe. Minister Carola Schouten looft het initiatief van de provincie en met haar voormalig PVV-Statenlid Joyce Willems-Kardol, die het Brabantse balletje aan het rollen bracht. Die laatste: ,,Innovatie is de enige manier om iets te doen aan de toename van dierproeven. Ik wil dat er concrete acties komen.”

De provinciale fractie Partij voor de Dieren vindt dat Noord-Brabant een slechte beurt maakt door het hoge aantal dierproeven hier. Door Statenvragen te stellen wil ze van het provinciebestuur horen wat dat concreet doet om alternatieven te ontwikkelen. 

  1. Burgemeester Mikkers stoeit over het Den Bosch van ná de coronacrisis
    PREMIUM

    Burgemees­ter Mikkers stoeit over het Den Bosch van ná de coronacri­sis

    DEN BOSCH - Voor burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch is 'geld niet dé oplossing om de crisis ná het cornavirus te bestrijden'. ,,Dit is geen rimpeling, we moeten diep door vlees snijden. De impact is veel groter, want wat gaat dit in de toekomst betekenen voor de economie, voor de cultuur en voor de kwetsbare mensen? Ik kan nu nog geen scenario's voor de toekomst geven omdat er nog zoveel onduidelijk is en al helemaal geen financiële consequenties op een rij zetten als ik ze niet waar kan maken.’’