Boefjes en Barrista's stopt in Nieuwehagen en krijgt een vervolg in De Taling.
Volledig scherm
Boefjes en Barrista's stopt in Nieuwehagen en krijgt een vervolg in De Taling. © Bolsius

Boefjes en Barista’s gaat verder in de Taling in Den Bosch

DEN BOSCH - De ontmoetingsplek voor ouders, kinderen en ouderen, Boefjes en Barista’s, gaat vanaf maandag 2 maart verder in zorgcentrum De Taling in Den Bosch. Het begon ruim twee jaar geleden in Nieuwe Hagen in het centrum maar moest daar stoppen. 

In het ontmoetingscafé kunnen mensen elkaar een aantal ochtenden in de week op een laagdrempelige manier ontmoeten; ouders met hun kinderen, bewoners en mensen uit de wijk. Carlijn van den Berge begon met het initiatief twee jaar geleden in zorgcentrum Nieuwehagen in de binnenstad. Daar werd het een te groot succes. Dat ging volgens zorginstelling BrabantZorg uiteindelijk ten koste van de rust van de bewoners. 

Van Neynsel wil het in ieder geval een jaar proberen. ,,Boefjes en Barista’s is een mooie manier om de onderlinge contacten tussen jong en oud op een laagdrempelige manier te versterken. En onder de bezoekers zijn wellicht nieuwe vrijwilligers”, vindt Miriam Dings, teamleider welzijn bij Van Neynsel. 

Twee ochtenden proefgedraaid

Carlijn van den Berge heeft twee ochtenden proefgedraaid in de Taling, zodat bewoners en personeel konden zien wat Boefjes en Barrista's inhoudt. ,,De meesten zijn positief, ook de cliëntenraad. Sommige ouderen dachten dat ze op de kinderen moesten gaan passen, maar dat gebeurt nadrukkelijk niet. Ouders zijn er altijd bij.”

Omdat Van den Berge wist dat ze zou vertrekken uit Nieuwehagen, heeft ze bij de deelnemers nagevraagd of die wilden meeverhuizen naar een andere locatie. ,,Het blijkt dat de Taling voor veel mensen ook aantrekkelijk is omdat het goed bereikbaar is.”

Leuk om kinderen voor te lezen

Sara van de Veerdonk, fysiotherapeute bij Van Neynsel, is blij met de komst van Boefjes en Barista’s. “,,Je ziet al aan de gezichten dat ouderen vrolijk worden als er kleine kinderen in de buurt zijn. Ze bewegen meer, vinden het leuk om kinderen voor te lezen. Het brengt nieuwe dynamiek in huis, ook door de contacten met de wijk.” 

Het onderkomen bij Van Neynsel is een proef. Dit jaar wordt gekeken of Boefjes en Barista’s bijdraagt aan meer woongenot bij de bewoners, of het zorgt voor meer ontmoetingen met wijkbewoners en of het misschien vrijwilligers oplevert. 

Boefjes en Barista’s is geopend op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur in het atrium van De Taling.

Carlijn van den Berge (links) in Nieuwehagen waar Boefjes en Barrista's van start ging.
Volledig scherm
Carlijn van den Berge (links) in Nieuwehagen waar Boefjes en Barrista's van start ging. © eigen foto