Volledig scherm
Lonneke Sanders (l) en Carmen Groenefelt © Eigen foto

Boek Welpje van Rosmalense zag levenslicht in Sjanghai

Ver weg in Sjanghai schreef kindertherapeute Lonneke Sanders het boek Welpje en het verdwenen zonnetje. Het kan kinderen helpen om te leren gaan met hun gevoelens.

ROSMALEN - ,,Ik heb altijd al verhalen geschreven, helende verhalen. Toen ik in mijn praktijk steeds weer tegenkwam hoe moeilijk kinderen het soms hebben met het uiten van hun gevoelens, wilde ik daar iets mee. Zo is het idee voor het boek ontstaan.”

Kindertherapeute Lonneke Sanders (30) presenteerde onlangs het voorleesboek ‘Welpje en het verdwenen zonnetje', geïllustreerd door Carmen Groenefelt uit Tilburg. Het boek is bedoeld voor kinderen van 6-7 jaar. ,,Juist in die leeftijd van 7 jaar, als ze ook de overstap maken naar de bovenbouw,  gaan gevoelens een steeds belangrijker rol spelen. De praktijk is vaak dat er geen ruimte is om over vervelende gevoelen te praten. Ouders zeggen dan: kom op flink zijn of sterk wezen. Dat is  goed bedoeld, en logisch omdat we zelf ook bijna allemaal zo zijn opgegroeid. Het is dus geen oordeel dat over goed en kwaad.  Volwassenen die mijn boek lezen, herkennen  zich er ook in. Die hebben zelf als kind ook hun overlevingsmechanisme moeten aanspreken. Sommigen hebben daar later last van gekregen. Waar zich dat dan in uit is heel erg afhankelijk van de persoon.”

Lonneke Sanders werkte een aantal jaren als kindtherapeut. Ze verkaste naar Sjanghai vanwege het werk van haar partner. En had daar de tijd om het boek te schrijven. Vanuit China kwam ze in contact met de Tilburgse illustrator Carmen Groenefelt. 

Het voorleesboek is bedoeld voor ouders,  leerkrachten en begeleiders. ,,We hebben bewust voor en boek gekozen omdat dat toch nog steeds iets heel magisch heeft voor kinderen.” Zelf geeft Lonneke Sanders met een pluchen uitvoering van Welpje ook workdhops rond het thema.

Lonneke Sanders & Carmen Groenfelt, ‘Welpje en het verdwenen zonnetje'.  48 pagina's, 18,50 euro. ISBN/EAN 9789090314891 

 1. Bossche transferia steeds minder populair
  PREMIUM

  Bossche transferia steeds minder populair

  DEN BOSCH - De populariteit van de vier transferia aan de rand van de binnenstad in Den Bosch neemt af. De opbrengsten lopen de laatste drie jaar hard terug en worden de prognoses bij lange na niet gehaald. Dat geldt voor de drie transferia aan de Vlijmenseweg , De Vliert en De Pettelaar. Het medio vorig jaar geopende duurzame transferium aan de Deutersestraat leverde ruim 318.000 euro op, nog altijd bijna twee ton minder dan verwacht.
 2. Even een rustig mens worden door te kijken in de spiegels van de ziel
  VIDEO

  Even een rustig mens worden door te kijken in de spiegels van de ziel

  DEN BOSCH - Het dagelijkse ‘gejakker’ en de toenemende individualisering en modernisering, waarbij complete levens beheerst worden door gebruik van social media, zijn typisch voor deze tijd. Ze dragen ertoe bij dat het intermenselijke contact vaak op een laag pitje staat. En al helemaal met een wildvreemde. Hoogste tijd voor een tegenreactie, vinden de verbinders Annemieke van Dort en Thijs Verberne. De een legt het accent op het oogcontact, de ander op het freehuggen.