Volledig scherm
Veel belangstellenden op de Hekelbrug tijdens Swim to Fight Cancer. De brug is toe aan versteviging. © Marc Bolsius

Bossche Hekelbrug dringend toe aan versteviging: dat gaat 770.000 euro kosten

DEN BOSCH - De gemeente wil nog voor september de Hekelbrug op de hoek van de Bossche Zuidwal-Pettelaarseweg verstevigen. Na onderzoek heeft de gemeente onlangs ontdekt dat een deel van de brug tekort schiet voor zwaar verkeer. Versterken gaat 770.000 euro kosten. 

Langdurig afsluiten van de brug is volgens de gemeente onwenselijk. Daarom zijn onlangs alvast (tijdelijke) maatregelen genomen.  Er is een barrière aangelegd tussen de fietsstrook en de rijbaan. ,,Hoe langer deze situatie in stand gehouden moet worden, hoe groter de kans wordt dat de opneembare belasting wordt overschreden’’, aldus de gemeente. 

Nieuwe eisen 

Het Brabants Dagblad meldde onlangs dat de gemeente nagaat of 162 bruggen, tunnels en viaducten voldoen aan nieuwe eisen van TNO.

Volgens de gemeente is het beheer en onderhoud van bruggen, tunnels en viaducten (zogenaamde kunstwerken) de afgelopen vijftien jaar ‘geprofessionaliseerd’. Ook wijst de gemeente erop dat de intensiteit van het wegverkeer landelijk ‘een enorme ontwikkeling heeft gekend’ en dat het gewicht van vrachtvervoer ‘enorm is gestegen’.

Uit een dit jaar uitgevoerde inventarisatie blijkt volgens de gemeente dat van 235 ‘kunstwerken’ in Den Bosch 379 exemplaren ‘voldoende veilig’ zijn. Onderzoeken van enkele bouwsels zijn bijna klaar. De gemeente houdt er rekening mee dat het nodig is om direct maatregelen te nemen.

  1. Tevredenheid over wijkgeld, maar controle op geld voor buurtfeestjes kan beter
    PREMIUM

    Tevreden­heid over wijkgeld, maar controle op geld voor buurtfeest­jes kan beter

    DEN BOSCH - Een buurtfeest, barbecue of walking diner. Of wat groter: een stadstuin met bijbehorend wormenhotel. Om elkaar te leren kennen in een straat, buurt of wijk. De gemeente Den Bosch heeft er sinds de start in 2017 veel geld voor over via de pot wijk- en dorpsbudgetten. Vorig jaar was dat ruim 740.000 euro. Het systeem werkt, maar kan altijd beter concludeert de lokale rekenkamercommissie. Vooral als het gaat om controle én samenstelling van de bewonersgroepen die het geld toewijzen.