Bij deze grijze deuren in de Nieuwstraat is een doorsteek naar het Gasthuiskwartier gepland. Parkeerplaatsen gaan naar de overkant.
Volledig scherm
Bij deze grijze deuren in de Nieuwstraat is een doorsteek naar het Gasthuiskwartier gepland. Parkeerplaatsen gaan naar de overkant. © Marc Brink/BD

Bossche Nieuwstraat krijgt ander aanzien: parkeerplaatsen verhuizen en extra bomen

Er worden acht bomen en er komt een doorgang die in de avond is af te sluiten. En er staat meer op stapel. De voorbereidingen voor een ingrijpende herinrichting van de Bossche Nieuwstraat is flink gevorderd.

De gemeente Den Bosch wil hiermee aansluiten bij de woningbouw in het aangrenzende Gasthuiskwartier. Ook moet het aanzien van de straat beter passen bij de verbouwing van panden in de straat en daarachter.

Auto’s ‘ontsierend’  

Tijdens een inloopavond in maart 2018 zei de ontwerper van het voorlopige herinrichtingsplan dat alle parkeerplaatsen van het ABN Amro-filiaal zouden worden geschrapt omdat de draai te krap zou zijn voor een parkeergarage. Maar sinds de opening blijkt dat de parkeerplaatsen geen hinder veroorzaken. Daarom blijven deze parkeerplaatsen.

Het is wel de bedoeling om een aantal parkeerplaatsen aan de kant van de voormalige kliniek van het Groot Ziekengasthuis te verhuizen naar de overkant. De ontwerper zei hierover dat auto's 'ontsierend waren voor het aanzien van de mooie gevels'.

Parkeergarage in de Nieuwstaat. Gedacht werd dat enkele parkeerplaatsen op straat zouden moeten wijken omdat de 'draai' te krap zou zijn. Maar dat is niet nodig
Volledig scherm
Parkeergarage in de Nieuwstaat. Gedacht werd dat enkele parkeerplaatsen op straat zouden moeten wijken omdat de 'draai' te krap zou zijn. Maar dat is niet nodig © Marc Brink/BD

Grijze deuren

Volgens een woordvoerder van de gemeente is het de bedoeling dat na de herinrichting negentien parkeerplaatsen in de straat beschikbaar zijn. Dat betekent dat er een paar worden geschrapt. Mogelijk moeten zij wijken voor acht bomen die de gemeente wil planten.

Bij het pand Nieuwstraat 22, waar twee grote grijze deuren zijn te zien, is een doorgang gepland naar het Gasthuiskwartier. Dat past volgens de gemeente bij 'de wens om op zoveel mogelijk plekken als voetganger in het Gasthuiskwartier te komen'. ,,Er komt ook een brugje over de Groote Stroom in het verlengde van Achter het Vuurstaal'', aldus de woordvoerder.

Verkeerspiramide

Nieuwstraat 22 is gevestigd naast het pand dat jarenlang het honk was van de Kikvorschen. Daar vlakbij is een met een pasje bedienbare verkeerspiramide. Tijdens de inloopavond in 2018 stelden enkele buurtbewoners voor om de piramide te verplaatsen naar het Kardinaal van Rossumplein. Dan zou er minder verkeer in de straat komen. Maar inmiddels heeft de gemeente besloten om de piramide op de huidige plaats te handhaven.

Het is nog niet bekend wat de herinrichting gaat kosten. Dat geldt ook voor de start van de uitvoering. Volgens de woordvoerder is dit afhankelijk van de oplevering van (ver)nieuwbouw in de straat.