Volledig scherm
© Thinkstock

Bosschenaar (35) na fietsdiefstal weer naar cel: ‘Mijn dochtertje vindt het niet leuk’

DEN BOSCH - De Bosschenaar (35) die deze dinsdag tegenover politierechter Zijlstra zit, heeft een strafblad van 22 bladzijden. Het gaat vooral om diefstallen. Het zijn er zoveel dat hij niet direct weet waarom hij nu precies terecht staat. De officier van justitie frist zijn geheugen op. En dan snapt hij direct dat het gaat om een fietsdiefstal uit een Bossche stalling eind vorig jaar.

Een Bossche vrouw had hem gemakkelijk gemaakt door de fiets niet op slot te doen. Maar een agent herkende de man dankzij bewakingscamera’s die er opnamen van hadden gemaakt. ,,Ik heb het gedaan’’, zegt de man die inmiddels voor een andere diefstal is opgesloten in Vught.

Dochtertje

In het dossier ziet de rechter dat de man een 10-jaar oud dochtertje heeft. De rechter is benieuwd wat het voor haar betekent dat vader vaak in de cel zit. ,,Ze vindt het niet leuk. Maar ik kan er goed met haar praten. Ik zeg dat papa het niet makkelijk heeft gehad in zijn leven. Ik maak fouten waardoor ik naar de gevangenis moet.’’

Verslaafd aan heroïne en cocaïne 

De man geeft toe verslaafd te zijn aan heroïne en cocaïne. Daar zegt hij vanaf te willen. Volgens hem lukt dat alleen in een forensisch psychiatrische kliniek (FPK). Hij wil daar zo snel mogelijk heen. Maar de officier van justitie twijfelt daaraan. Hij zegt dat de reclassering al maandenlang bezig is om de door hem gewenste opvang te regelen. ,,Zij willen het met u bespreken. Maar u blijft steeds weg bij afspraken’’, zegt de officier.

,,Ik vergeet weleens wat’’, zegt de Bosschenaar luchtigjes. Daar tilt de officier zwaar aan. ,,Het kost veel moeite om een plaats te vinden in de kliniek. Daarom zijn alleen gemotiveerde mensen welkom’’, zegt de officier. Hij benadrukt dat fietsdiefstal geen kleinigheid is. Elke minuut wordt in Nederland één fiets gestolen. ,,Dan zijn er tijdens deze zitting zo’n vijftien fietsen gestolen‘’, becijfert de rechter waarna de verdachte hardop moet lachen.

Dat lijkt hem te vergaan als de officier 5 weken celstraf eist. En daar komen 15 dagen cel bij die hem bij een eerdere straf voorwaardelijk zijn opgelegd. Ook moet hij 559 euro schadevergoeding aan de vrouw.

Iets onverstaanbaars 

Terwijl de officier uitlegt waarom hij de straf eist, zegt de man iets onverstaanbaars. Tijdens het laatste woord mag hij het herhalen. ,,De straf interesseert mij geen mallemoer. Maar jullie straffen pedofielen en verkrachters minimaal en ik zit vast voor iets simpels als diefstal’’, zegt de man.

,,Je kunt altijd verwijzen naar iemand die iets heeft gedaan dat slechter is’’, zegt de rechter die de straf twee weken korter laat uitvallen en verder de eis volgt. Terwijl zij het vonnis uitspreekt, trommelt de man ongeduldig met zijn vingers op de tafel voor hem.