Het buurtschap Gewande hoeft niet nog een keer op de schop.
Volledig scherm
Het buurtschap Gewande hoeft niet nog een keer op de schop. © Peter de Bruijn


Laatste loodjes voor nutsvoorzieningen in Gewande

GEWANDE - De gemeente Den Bosch laat over twee weken de laatste tien IBA-tanks uit de grond halen in Gewande. De afkorting IBA staat voor Individuele Behandeling van Afvalwater. De tanks waren jarenlang een soort van privé-afvalwaterzuivering voor de inwoners van het buurtschap. 

De laatste werkzaamheden sluiten een periode van tientallen jaren af. Gewande ging in de zomer van 2019 al op de schop voor een aansluiting op het riool, aardgas en eventueel razendsnel internet via glasvezel. De infrastructuur naar het buurtschap was jarenlang te duur omdat Gewande te ver van Den Bosch lag. Met de bouw van de nieuwe wijk De Lanen kwam aansluiten op de nutsvoorzieningen letterlijk dichterbij en was  het uiteindelijk financieel wel mogelijk.

Nog niet helemaal klaar

Het werk was vorig jaar nog niet helemaal klaar, maar moest stop worden gezet. Tussen 1 oktober en 1 april mag er namelijk vanwege de kans op hoogwater vanwege de veiligheid niet bij belangrijke dijken worden gegraven. Het laatste werk wordt  vanaf 20 april afgerond.  Het gaat om het afwerken van bermen en werkzaamheden bij particulieren. De wegen in en bij Gewande hoeven daar niet voor te worden afgesloten.