Brabanthallen is voor even eldorado voor LEGO-adepten

videoDEN BOSCH - De Bouwsteen, een van de oudste LEGO-clubs ter wereld, bestaat een kwart eeuw. Om dat te vieren is er dit weekend in de Brabanthallen een bouwsteenfestijn tot stand gebracht. Voor jong en oud, want aan LEGO is blijkbaar nog altijd geen leeftijd gekoppeld.

Een slaapkamer is in eerste instantie bedoeld als droom- en snurkparadijs zou je denken. Rik Moorman(24) uit Beuningen denkt daar toch ietsje anders over. Het vertrek biedt onderdak aan talrijke MOC's, een afkorting die staat voor My Own Creations. ,,Als ik met LEGO aan de gang ga, vind ik het leuk om zelf iets te verzinnen. Lekker creatief bezig zijn. Nee, op de automatische piloot een ontwerp van de fabrikant als uitgangspunt nemen, is niet aan mij besteed", vertelt Moorman. 

1200 euro

Om zijn woorden kracht bij te zetten, toont hij een zelfgebouwde vrachtwagen die hij op afstand kan besturen. ,,Vanwege alle onderdeeltjes en technische snufjes heeft dit exemplaar heeft me al gauw 1200 euro gekost. Tja, op deze manier is het een dure hobby."

Gerard van der Meij(60) uit Bloemendaal zit een eindje verderop apetrots te wezen, en terecht. Een oogverblindende crashtender van eigen makelij fungeert als visitekaartje. ,,De bouwtekening heb ik voor 15 euro gedownload van internet. Daarna heb ik drie maanden nodig gehad om alle onderdelen voor een aanvaardbare prijs bij elkaar te sprokkelen. Heb zelfs in China en Zuid-Korea 'geshopt'. Het bouwproces heeft vervolgens ook drie maanden in beslag genomen."

Adrie van Deutekom(37) uit Waardenburg struint samen met zijn neefje van twaalf en nichtje van zes opgewonden rond. ,,Het begint weer te kietelen, met al plastic blokjes om je heen. Komt vooral omdat LEGO oneindig veel mogelijkheden biedt."

Denkbeeldige fabriek

Aan de andere kant van de hal trekken Ben Jonkman en Maico Arts flink de aandacht met hun great ball contraption(GBC). Circa duizend minuscule balletjes worden op ritmische wijze voortgestuwd in een denkbeeldige 'fabriek'. ,,In feite zie je hier vele modules die onafhankelijk van elkaar kunnen werken, maar nu één geheel vormen binnen het circuit. Hoeveel modules precies ga ik niet vertellen, anders verklap ik de uitkomst van een prijsvraag", aldus Arts.

Volledig scherm
Het Legofestijn in de Brabanthallen. © Chris Korsten
Volledig scherm
Er wordt volop gebouwd in de Brabanthallen. © Chris Korsten