De Friese vlag hangt sinds kort voor het provinciehuis van Brabant.
Volledig scherm
De Friese vlag hangt sinds kort voor het provinciehuis van Brabant. © Robèrt van Lith/BD

Brabantse boeren laten Friese vlag wapperen

DEN BOSCH/HELVOIRT - Voor het provinciehuis in Den Bosch en bij diverse agrarische bedrijven in Brabant wapperen sinds dit weekeinde Friese vlaggen. Het gaat om een ludieke actie van boze boeren uit Brabant. 

,,Andere boeren waren me net voor met die Friese vlag bij het provinciehuis", zegt varkenshouder Erik van Asten uit Helvoirt, een van de actievoerders.  ,,Hiermee geven we aan dat we liever in Friesland willen wonen. In Friesland hebben ze immers wel een streep gezet door de strenge stikstofregels. En hier in Brabant worden de boeren zo'n beetje het hardste aangepakt. Ik kan er met mijn boerenverstand niet bij. Die stikstof komt  echt niet alleen van de boeren af.” 

Brabantse boeren hebben op tal van plaatsen Friese vlaggen opgehangen, zo ook in Den Bosch bij het provinciehuis.
Volledig scherm
Brabantse boeren hebben op tal van plaatsen Friese vlaggen opgehangen, zo ook in Den Bosch bij het provinciehuis. © Robèrt van Lith/BD

‘Steeds meer appjes’

Ook bij Varkenshouderij Van Asten in Helvoirt hangt zo'n Friese vlag,  net als in andere Brabantse plaatsen zoals Haaren, Drunen en Vinkel. En er komen steeds meer Friese vlaggen bij. Van Asten: ,,Ik zie steeds meer appjes voorbij komen met foto's van Friese vlaggen in Brabant. We zijn met een aantal boeren bij elkaar gaan zitten en hebben een aantal ludieke acties bedacht. Deze Friese vlag is er daar een van. Die heb je via internet zó in huis.” 

Medewerkers van de provincie Brabant haalden de Friese vlag zondag rond 17.30 uur weg. ,,We willen best ruimte geven aan ludieke acties, maar nu was het mooi geweest", aldus provinciewoordvoerder Arnoud Reijnen. ,,Deze vlag hoort hier immers niet. We hebben de Brabantse, een Nederlandse en een Europese vlag hier hangen, die horen hier.” 

De Friese vlag is netjes opgevouwen. ,,De eigenaar kan 'm op komen halen.”