Volledig scherm
PREMIUM
Roel en Marly poseren voor de Sydney Opera House in Sydney, Australië. © Marly van de Ven

Brabantse Roel en Marly fietsen met stofmasker rond in Sydney: ‘Je krijgt er een schorre keel en branderige ogen van’

SYDNEY - Ja, de smog en rookontwikkeling in het Australische Sydney is zo erg als de media het voorspiegelt. De stad ligt door voortdurend aanhoudende bosbranden al weken onder een dikke deken van giftige rook. ,,Ik word 's nachts weleens wakker dat de slaapkamer volstaat met rook en ik mezelf afvraag: ‘staat er in de straat een huis in brand’?” 

Tot haar blijdschap is daar geen sprake van. Sterker nog, echt bezorgd om dreigende brandhaarden in haar omgeving is Marly van de Ven - Brons (29) niet. De Bossche, onlangs getrouwd met de uit Herpen afkomstige Roel (29), verblijft sinds juli jongstleden in de hoofdstad van de deelstaat Nieuw-Zuid-Wales. Ze woont midden in het centrum, zo'n 3,5 kilometer van het Sydney Opera House af, terwijl de bosbranden zich tientallen kilometers verderop afspelen.

  1. Uniek kijkje op de steigers: historische vondsten bij de buren van Jeroen Bosch
    PREMIUM

    Uniek kijkje op de steigers: histori­sche vondsten bij de buren van Jeroen Bosch

    DEN BOSCH - Natuurlijk zat niemand te wachten op het instorten van het Pearle-pand op de Markt in Den Bosch. Maar voor bouwhistoricus Ronald Glaudemans en zijn collega’s was het een buitenkans om langdurig archeologisch speurwerk te verrichten. Want het pand stond naast de Kleine Winst waar Jeroen Bosch heeft gewoond en zou hebben geschilderd. Maandag kregen genodigden een uniek kijkje achter de steigerschermen.