Volledig scherm
Links de eerste Zelf(r)ant uit 1997, rechts de nieuwe Sammy © Zelfkrant

Brabantse straatkrant ‘Zelfkrant’ wordt Sammy

DEN BOSCH - Sammy is vanaf deze maand de nieuwe naam van de Brabantse straatkrant Zelfkrant. De straatkrant werd in 1997 in Den Bosch opgericht, maar wordt inmiddels in veel steden in Zuid-Nederland verkocht.

Veel steden hadden in het verleden een ‘eigen’ straatkrant die door dak- en thuislozen kon worden verkocht. Ze schaften de kranten tegen kostprijs aan mochten die vervolgens vaak voor het dubbele bedrag verkopen en de winst behouden. 

Behoorlijk wat daklozen wisten mede dankzij de inkomsten uit die verkoop uit (financiële) problemen te komen. Maar de oplages van de kranten kelderden in de afgelopen jaren flink. In de meeste steden verdween die ook. 

De Zelfkrant liep ook imagoschade op. Dat gebeurde nadat groeten groepen Oost-Europeanen, vooral Roemenen en Bulgaren grote oplages tegelijk opkochten en ze op straat  lieten verkopen, soms door kinderen.  Op deze professionele verkoop ontstond in verschillende gemeenten kritiek onder meer vanwege de uitbuiting van kinderen.  

De Zelfkrant, en nu dus Sammy, wordt uitgegeven door de Bossche stichting Loods. Hoofdredacteur Ellie van Meurs en Marcel Wijnen willen de straatkrant een eigentijdser en persoonlijker smoel geven. Daarom een nieuwe naam en een glossy-achtig uiterlijk. 

  1. ‘Ben ik mijn rijbewijs kwijt als een lampje van de auto stuk is?’
    PREMIUM

    ‘Ben ik mijn rijbewijs kwijt als een lampje van de auto stuk is?’

    DEN BOSCH - De Bosschenaar (20) draait er niet omheen als hij terecht staat bij politierechter Vermeulen. Hij vertelt over het maken van ‘een hele domme keuze’. En daar heeft hij ‘veel spijt’ van. De Bosschenaar werd begin vorig jaar in Rosmalen betrapt tijdens het autorijden zonder rijbewijs. Hij bleek ook onder invloed te zijn van alcohol en drugs. ,,Ik had geblowd en gedronken’’, geeft de Bosschenaar direct toe.