Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch
Volledig scherm
Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch © copyright Marc Bolsius

Burgemeester Mikkers van Den Bosch: Verleng huidige maatregelen tot minimaal 1 mei

DEN BOSCH - Als het aan Jack Mikkers ligt, verlengt het kabinet het huidige pakket aan maatregelen om de coronacrisis tegen te gaan tot minimaal 1 mei. Dat zei de burgemeester van Den Bosch zondagavond in het televisieprogramma Eén Vandaag. ,,We kunnen de maatregelen niet zomaar met een big bang afschaffen. We hebben elkaar hard nodig.”

Ook sprak hij als voorzitter van de veiligheidsregio Brabant-Noord zijn tevredenheid uit over het gedrag van de mensen in de regio dit weekend. ,,We hebben 77 waarschuwingen aan mensen moeten uitdelen om samenscholing tegen te gaan. Dat is best beperkt voor zo’n grote regio.”

Extra bevoegdheden

Burgemeester hadden afgelopen week meer bevoegdheden gekregen om op te treden als burgers zich niet aan de coronamaatregelen houden. De extra bevoegdheden kregen zij onder andere omdat vorig weekend grote groepen mensen het advies van de overheid om zoveel mogelijk thuis te blijven in de wind sloegen en massaal naar het strand en parken gingen.

Verder zei Mikkers dit weekend positieve geluiden te hebben gehoord over het aantal beschikbare bedden op de ic-afdelingen in Brabantse ziekenhuizen. Daarbij benadrukte hij het belang van de goede samenwerking met andere ziekenhuizen in Nederland. ,,Brabant moet straks ook klaar zijn om patiënten uit de rest van Nederland op te vangen. Dit is een crisis die we met elkaar moeten oplossen.”

Volgens Mikkers heeft inmiddels iedereen de ernst van de crisis wel door. ,,Dit gaat niet alleen Brabant of Nederland, maar de hele wereld aan. Je ziet de heel Nederland zich aan de maatregelen wil houden. De impact van corona op de samenleving is stevig.”

Huidige maatregelen met maand verlengen

Brabant is nog altijd de provincie met het hoogste aantal geregistreerde coronabesmettingen (3017) en -doden. Toch denkt Mikkers dat het werkelijke aantal nog hoger ligt dan de cijfers die het RIVM naar buiten heeft gebracht. ,,Er zijn mensen die in verpleeghuizen of thuis komen te overlijden, waarvan achteraf niet vastgesteld kan worden of ze vanwege corona zijn overleden of niet.”

Om het coronavirus te lijf te gaan, acht Mikkers het nodig nog minimaal een maand de huidige maatregelen te handhaven. Mochten de maatregelen niet het gewenste effect sorteren, dan is het volgens hem de eigen verantwoordelijkheid als veiligheidsregio om actie te ondernemen. ,,Maar ik hoop dat het niet zo ver hoeft te komen.”

  1. Woontorens van zeventig meter hoog rond waterplein met nieuwe lage Diezebrug in Bossche Stadsdelta
    PREMIUM

    Woontorens van zeventig meter hoog rond waterplein met nieuwe lage Diezebrug in Bossche Stadsdelta

    DEN BOSCH - Nu een nietszeggend stukje Dieze in een redelijk troosteloze omgeving. Daar gaat verandering in komen. Een waterplein met een nieuwe lage Diezebrug moet de blikvanger van de Stadsdelta aan de Dieze in Den Bosch worden. Met daaromheen op de Kop van het Zand en Orthenpoort-Zuid torenflats van zeventig meter hoog en in totaal 1300 woningen. De Tramkade blijft voor een deel de speeltuin voor creatievelingen.