Volledig scherm
Golfers laveren tussen de tientallen ganzen op een van de fairways. © Privéfoto

Burggolf Haverleij laat alle ganzen ruimen

ENGELEN - De fraaie 18 holes golfbaan die meandert tussen de kastelen van de Haverleij wordt al jaren geteisterd door hordes Canadese ganzen. Een probleem dat veel meer golfbanen kennen, omdat zij meestal beschikken over vijvers en kort gras; de ideale leefomgeving voor de gans.  

Behalve dat ganzen soms in de weg lopen op de greens, zorgen vooral de uitwerpselen voor veel schade. Door de ganzenpoep bijt het gemillimeterde gras op de greens uit. De marshall's, de terreinbeheerders, ruimen de poep op de greens op als ze die maaien. Op de fairways blijft de poep liggen. Het is onbegonnen werk om  de vele poep te ruimen. En dus krijgen de golfers de poep vaak onder hun schoenen.

Probleem vele malen groter

,,We hebben de afgelopen jaren allerhande maatregelen toegepast om ze te verdrijven", zegt Ian Ouwerkerk. Hij is bij Burggolf verantwoordelijk voor het terreinbeheer. ,,Op de Haverleij is het probleem vele malen groter dan op onze andere banen. Dat komt vooral omdat het Engelermeer er naast ligt.”

In een poging de ganzen op een diervriendelijke manier te verjagen, heeft Burggolf zo'n beetje alles geprobeerd:  een laserpen, een valkenier, vliegers met namaakroofvogels. ,,Van die laatste hebben we er acht aangeschaft en geplaatst op de greens. Aanvankelijk leken die goed te werken, maar nu trekken ze zich er toch niet veel meer van aan.”

Slim zijn

Ondanks de last die de ganzen veroorzaken, heeft Ouwerkerk er ook respect voor. ,,Het zijn eigenlijk heel slimme beesten, als je ziet hoe snel ze al weer terug zijn als wij iets tegen ze gebruiken. “

Golfclubs maken ook wel eens gebruik van het afschieten van enkele ganzen door jagers van een wildbeheerseenheid in de buurt. Schieten mag niet op de Haverleij omdat de baan binnen de bebouwde kom ligt. Vergassen zou wel mogen, maar daarvoor moet de provincie een vergunning afgeven. En die is niet aangevraagd.  In deze tijd van het jaar zijn de ganzen en hun jongen makkelijk bijeen te drijven omdat ze in de rui zijn en niet kunnen vliegen.  

Bij de poelier belanden

Burggolf Haverleij kiest voor het ruimen van de ganzen door een gespecialiseerd bedrijf.  Dat drijft de ganzen naar één verzamelplek en voert ze af. De meeste ganzen zullen bij de poelier belanden, verwacht Ouwerkerk.  ,,Dat was een van onze voorwaarden. We noemen onszelf als golfbaan een groen bedrijf en willen niet dat de ganzen in een destructor komen. Daar moeten we dan we meer  voor betalen maar dat willen we ook. Dan zijn we een paar jaar van de problemen af, tot er weer een te grote populatie ontstaat.”