Ganzen bij Burggolf Haverleij.
Volledig scherm
Ganzen bij Burggolf Haverleij. © privéfoto

Burggolf ziet af van ruimen ganzen

DEN BOSCH - Burggolf heeft op het laatste moment afgezien van het ruimen van de tientallen ganzen en hun jongen op de golfbaan Haverleij in Engelen. 

De ruiming was voor deze week gepland. Maar na berichtgeving in het Brabants Dagblad woensdag ontstond al snel reuring. Zo stelde de fractie van de Bossche Groenen in de gemeenteraad er vragen over.  De partij ziet niets in het ruimen van ganzen, en wil dat diervriendelijker methodes worden ingezet.

Uiteindelijk zag ook het bedrijf Duke Faunabeheer af van het weghalen van de grote populatie Canadese ganzen, bevestigt directeur Arie den Hertog.  Voor het doden  van Canadese ganzen is volgens hem geen vergunning nodig mits ze aantoonbare schade aan agrarische gewassen veroorzaken. ,,Maar de populatie in Engelen zit op een golfterrein, en daar is dus geen sprake van deze schade.  Als ze bij wijze van spreken morgenvroeg neerstrijken in een weiland iets verderop mag het volgens de wet wel, maar nu niet. Dat is dus vreemd.”  

Als de populatie verwijderd zou mogen worden, zou de golfbaan vele jaren geen overlast kennen, denkt Den Hertog.  ,,Ganzen komen altijd weer terug op dezelfde plek als koppeltje. En dat doen op hun beurt hun jongen ook weer. En zo blijft de groep groot.”

Hoewel het ganzenbeheer een taak is van de provincie, wil de Bossche Groenen dat de gemeente Den Bosch zich ermee bemoeit. Ze zou met Burggolf in gesprek moeten om beheer op een andere, diervriendelijke  manier te doen.  Ook GroenLinks gaat in de raadsvergadering van 2 juli  soortgelijke vragen stellen.