Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images

Coronafeest in Den Bosch gepland, gemeente dreigt met hoge boete

DEN BOSCH - De gemeente Den Bosch heeft een op sociale media aangekondigd coronafeest verboden. Dat meldt ze op Twitter. 

Het is in deze coronatijd verboden om met meer dan twee mensen bij elkaar te komen als mensen niet op anderhalve meter afstand blijven. Feestjes zijn helemaal uit den boze. Vandaar dat de gemeente Den Bosch naar eigen zeggen daadkrachtig optreedt. De organisatie kreeg te horen dat hij een flinke dwangsom moest betalen als hij het feest door zou zetten.

Volgens de noodverordening die vrijdag is ingegaan, moeten handhavers bij een (aangekondigd) feest eerst waarschuwen en informeren wat de regels zijn. De organisator wordt gewezen op zijn verantwoordelijkheid. Er volgt dus niet direct een boete. Maar wanneer de organisatie niet binnen een halfuur wordt stilgelegd, komt er een dwangsom van minimaal 10.000 euro. Voor bedrijven of mensen die winst zouden kunnen maken met hun feest kan de boete hoger uitpakken. Ook kunnen handhavers de organisatoren persoonlijk een boete van 4350 euro per persoon opleggen. 

Als gasten daadwerkelijk op een feest waren komen opdagen, hadden zij per persoon 390 euro boete kunnen krijgen. Voor minderjarigen staat de boete op 95 euro. Maar ook hier geldt dat handhavers in eerste instantie een waarschuwing geven. 

‘Dit kan niet in deze tijd’

Hoe groot het feest zou worden heeft de gemeente niet bekendgemaakt. Maar het organiseren van een feest is in heel Nederland überhaupt verboden. ‘Even geen feestjes in onze gemeente’, stelt @Shertogenbosch op Twitter. ‘Dat kan niet in deze tijd.’