Volledig scherm
. © .

De dood van baby Luna is ook verdrietig voor de artsen

Elke arts heeft zijn eigen kerkhof, de geboorte van een kind is meteen de gevaarlijkste reis van iemands leven en mensen verwachten wonderen van ons terwijl Moeder Natuur gewoon de gruwelijkste dingen flikt.

Het zijn drie uitspraken die ik ooit optekende uit de mond van een gynaecologe van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Ik vond het wat luguber klinken, maar het is natuurlijk wél zo.

Want je kunt als dokter nog zoveel mensen beter maken of bijstaan, sommige dingen gebeuren nu eenmaal. En geen arts die nooit een fout maakt, iets helemaal verkeerd inschat of een onjuiste diagnose stelt. Waar gewerkt wordt vallen spaanders, het vervelende is natuurlijk dat zoiets in een ziekenhuis meteen fatale gevolgen kan hebben.

Het leidt tot verdriet en soms ook tot boosheid en dat was in de krant van zaterdag goed te zien. Op de voorpagina stond een fotootje van een vader en een moeder met vermoeide en verdrietige ogen, genomen voor de rechtbank in Den Bosch. In hun hand een kaarsje, een knuffeltje en een foto van Luna, dat prachtige meisje dat maar tien dagen oud mocht worden. Hun eerste en enige kind.

De ouders van Luna verwijten tien artsen van het JBZ de dood van hun dochtertje door fouten tijdens de zwangerschap en bevalling. Of om met de woorden van Luna’s moeder te spreken: het ziekenhuis heeft ‘keihard gefaald’. Het JBZ zegt daarentegen dat de artsen het overlijden van Luna niet hadden kunnen voorkomen. Wie er gelijk heeft? Het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg moet nog uitspraak doen.

Het is een verdrietige zaak, vooral voor de ouders van Luna natuurlijk. Toch flitsen óók de hoofden van de dokters regelmatig door mijn hoofd. Gewoon aan het werk, met de intentie om goed voor hun patiënten te zorgen.

En dan dit.

  1. FC Den Bosch over stilleggen wedstrijd: ’Tegenstander met regelmaat getrakteerd op kraaienconcert’
    PREMIUM

    FC Den Bosch over stilleggen wedstrijd: ’Tegenstan­der met regelmaat getrak­teerd op kraaiencon­cert’

    DEN BOSCH - Het is onduidelijk of het gaat om dezelfde mannen. Zeker is dat supporters van FC Den Bosch tijdens de intocht van Sinterklaas met leuzen en een spandoek pleitten voor Zwarte Piet. En het staat vast dat aanhangers van FC Den Bosch er enkele uren later (met spandoek) in het stadion voor zorgden dat de scheidsrechter de wedstrijd tegen Excelsior een poosje staakte.