De loopgraven zijn nog niet verlaten rond het Annapark in Hintham
HINTHAM - Praten zonder de emoties van de afgelopen twee jaar, zo makkelijk is dat nog niet bleek woensdagavond in de discussie over de toekomst van het Annapark. Een aantal bewoners van Hintham heeft niet zomaar weer vertrouwen in de gemeente en wethouder Roy Geers.
Delen per e-mail
Volgens deskundigen stond Hintham rond 1629 al serieus op de kaart. Dat was in de tijd dat Frederik Hendrik de stellingen betrok voor het Beleg van Den Bosch. Waarschijnlijk toen zonder loopgraven. De afgelopen twee jaar zaten wethouder Geers en de bewoners wel langdurig in de loopgraven. Geers wilde per se een appartementencomplex bouwen in het groen, de bewoners juist niet. In die stellingen was geen millimeter beweging te krijgen. In opdracht van de gemeenteraad, maar zeker ook persoonlijk, wilde Geers weer in gesprek over het park. ,,Want ik erken dat ik te lang in de loopgraven gezeten heb. En daar wil ik nu uit.”
Discussie eens en voor altijd beëindigen
Om het Annapark weer ‘vlot te trekken‘ is een onafhankelijk bureau in de arm genomen. Dat heeft sterke en zwakke punten van het groen in kaart gebracht. Belangrijke conclusie: het Annapark is eigenlijk geen park als je er stedenbouwkundig naar kijkt. En: het is ook al al decennialang in verandering.
,,Belangrijk is om de discussie over het park voor eens en voor altijd te beëindigen", zei Martien van de Klundert van bureau Spacevalue. Het bureau is zonder voorwaarden vooraf aan de slag gegaan. Ook het oorspronkelijke bouwplan voor zestien appartementen was geen uitgangspunt meer. Van de Klundert gaf gisteren wel aan dat hij zo'n bouwblok op de beoogde plek niet passend vindt.
Sleets en slecht bereikbaar
Het bureau vindt het huidige Annapark sleets, weinig gevarieerd en slecht bereikbaar. ,,Er is geen goede overgang met verbindingen naar Graafseweg, Hintham en IJzeren Kind. De meeste woningen staan er met de rug naartoe. En veel functies naast zitten niet in het park.” Maar het stuk groen heeft potentie, vindt Spacevalue. Bij voorbeeld door mogelijkheden voor sport, bewegen en ontmoeten te versterken. En door het waardevolle Annabos bij het park te trekken.
Deelnemers aan de informatiesessies, bij elkaar een kleine 40 bewoners, werden gisteren uitgedaagd om zelf zaken te noemen om het Annapark te versterken. ,,Want daar liggen kansen", zei Geers. ,,We moeten voorkomen dat we over een paar jaar weer in discussie raken. Maar verbeteren kost wel geld.”
Verbeteren is prima, was de boodschap van de meeste deelnemers. ,,Maar niet als bebouwing de enige manier is om dat te betalen. Anders moet het maar blijven zoals het is.”
Bebouwing loslaten
Geers zei dat bebouwing in het park wat hem betreft nu wordt losgelaten. ,,Als we het erover eens worden dat we samen het park willen versterken, kijken we daarna pas hoe we dat kunnen organiseren.” En dus ook betalen.
De bewoners verlieten de loopgraven gisteren nog niet, gefrustreerd als ze zijn geworden de afgelopen twee jaar. Maar voorzichtig over de rand kijken, dat wilden ze wel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Badkamer of keuken verbouwen in coronatijd? ’Heel fijn dat we gewoon verder kunnen klussen’
DEN BOSCH - Het je zal maar gebeuren: zit je middenin een flinke verbouwing, worden de bouwmarkten opeens gesloten. Gelukkig voor de coronaklussers kunnen ze hun spullen online bestellen en ophalen bij een afhaalloket, zo blijkt bij een rondgang in Den Bosch. ,,Die plank heb ik niet nodig, maar je moet voor minimaal een tientje bestellen.” -
UPDATE Tóch bouw De Vlieger, Bossche politiek maakt draai
DEN BOSCH - Het al klaar liggende bouwplan op de locatie van de voormalige basisschool De Vlieger in Hintham moet tóch uitgevoerd worden. Dat betekent dat het woonproject voor zeventien jongvolwassenen met een (lichte) beperking van Stichting Steengoed door kan gaan. -
De ene noodopvang is de andere niet, ervaring op school varieert van heel goed tot best spannend
DEN BOSCH - Dat de noodopvang een extra belasting is, naast het geven van onderwijs op afstand, staat buiten kijf. Maar hoezeer het knelt of begint te knellen om het te organiseren, verschilt van school tot school. -
Vught past plan Rozenoord aan: gevreesde openbare binnentuin die mogelijk overlast geeft, komt er niet
VUGHT - De openbare binnentuin die opgenomen was in het plan ‘Rozenoord’ in het centrum van Vught is van de baan. Omwonenden vreesden overlast en kaartten dat aan bij de gemeente. Ze vonden gehoor. -
Gestolen brandweergereedschap met waarde van minstens 25.000 euro gevonden, 20-jarige verdachte aangehouden
DEN BOSCH - Een 20-jarige man is woensdagmiddag in Den Bosch aangehouden omdat hij ervan verdacht wordt brandweergereedschap te hebben gestolen. Het gereedschap heeft een waarde van 25.000 tot 30.000 euro.
-
PREMIUM
ANALYSE Vertrouwen in wethouder Geers zwaar onder druk, waarom verzweeg hij informatie?
DEN BOSCH - Wethouder Roy Geers heeft dinsdagavond over zijn handelen over het Dierenbos in Vinkel heel wat uit te leggen aan de gemeenteraad. Waarom verzweeg hij informatie? Het vertrouwen in de wethouder is bij de oppositie tot nul gedaald. Gaat Geers een motie van wantrouwen overleven? -
PREMIUM
Zij worden geraakt door de avondklok: trimmen terwijl de kinderen op bed liggen? Dát gaat hem niet meer worden
DEN BOSCH - Het is even schakelen met die aangekondigde avondklok. Zoals voor Lisanne die als single opziet tegen het avond aan avond alleen thuis zijn. Of voor de Bossche trimmaatjes Suzanne en Sanne die straks niet meer op pad kunnen als de kinderen op bed liggen. -
PREMIUM
ANALYSE Wethouder Geers heeft écht een probleem
DEN BOSCH - De massale klachten van inwoners zijn duidelijk: bij de gemeente Den Bosch blinken ze uit in verstoppertje spelen. Er wordt over belangrijke ontwikkelingen slecht tot niet gecommuniceerd.