Volledig scherm
Johan Mees stadsbioloog van de Gemeente Den Bosch. © copyright Marc Bolsius

De stad van... Johan Mees: 'Ook Europees gezien heeft de Moerputten zeldzame natuur’

Zo 19 mei Johan Mees is al tien jaar stadsecoloog namens de gemeente Den Bosch. "De natuur helpt tegen stress.”

Door Jarry Popelier

,,Ik zit net naar drie reeën te kijken", zegt Johan Mees (48), vlak voor het handenschudden. "Zo dichtbij de stad, dat is toch prachtig?" Hij zit op een bankje aan de rand van het Bossche Broek. Vanochtend was hij hier ook. Om zeven uur gaf hij aan 25 ambtenaren een vogelexcursie. Mees is stadsecoloog, maar boven alles natuurliefhebber. 

,,Soms ga ik in mijn eentje tegen een boom zitten. Intunen in de natuur. Dat is niks zweverigs, gewoon contact maken met de natuur. Dat zouden meer mensen moeten doen, is heel goed tegen de stress. Het mooie is dat als je alleen bent, alles op een gegeven moment begint te bewegen. Vogels, eekhoorns, soms een hert."

Een vlinder in Tokyo

De liefde voor natuur zat er al vroeg in. ,,Ik ben geboren op de Muntel, al snel verhuisden we naar de Donk. De Reit en Maaspoort waren er toen nog niet, dus je liep zo de polder in. Ik was altijd buiten, van alles aan het ontdekken. Zo is de liefde ontstaan. Al was mijn opa veldwachter, dus misschien zit het wel gewoon in de genen."

Laatst was Mees in Tokyo. De wolkenkrabbers en flikkerende lcd-schermen schreeuwden om zijn aandacht, maar ze verloren het van een vlinder. ,,Daar wonen 32 miljoen mensen. Ik liep op het drukste punt van de stad en toen zag ik opeens die vlinder. Ik ben 'm gevolgd want was heel benieuwd waar die zijn voedsel vandaan haalde. Bleek er tussen de wolkenkrabbers een klein bosje te zijn, waar die kon drinken uit een bloem. Dat vond ik mooi."

Toch was Mees blij toen hij weer thuis was, want ja, hij noemt Den Bosch absoluut een 'natuurrijke' stad. De Heinis, Maasuiterwaarden, Koornwaard, de eendenkooi bij het Engelenmeer; hij kan er meeslepend over vertellen. ,,Maar ecologisch gezien vind ik de Moerputten het mooiste gebied. Het is het enige gebied in Nederland waar het pimpernelblauwtje nog leeft, een zeldzame vlindersoort. Je hebt er ook nog oude hooilandjes en bijzondere plantensoorten. Ook op Europees niveau vind je er zeldzame natuur."

Trots op...

,,Qua biodiversiteit gaat het natuurlijk niet zo goed in de wereld, maar het is niet alleen maar treurnis. In Den Bosch is de bever teruggekeerd en ook vogels als de slechtvalk en lepelaar zien we vaker. Als stadsecoloog heb ik drie belangrijke taken: bestaande natuur beschermen, nieuwe natuur ontwikkelen en anderen hierover adviseren. Zonder mezelf op de borst te kloppen: in de stad zien we steeds meer natuur, bloemenlinten, ecologische slootkanten en vogelbosjes. Die hebben we de afgelopen jaren samen met bewoners aangelegd. Dat willen we uitbreiden, want er is nog genoeg te doen in de stad."

 1. Bossche transferia steeds minder populair
  PREMIUM

  Bossche transferia steeds minder populair

  DEN BOSCH - De populariteit van de vier transferia aan de rand van de binnenstad in Den Bosch neemt af. De opbrengsten lopen de laatste drie jaar hard terug en worden de prognoses bij lange na niet gehaald. Dat geldt voor de drie transferia aan de Vlijmenseweg , De Vliert en De Pettelaar. Het medio vorig jaar geopende duurzame transferium aan de Deutersestraat leverde ruim 318.000 euro op, nog altijd bijna twee ton minder dan verwacht.
 2. Even een rustig mens worden door te kijken in de spiegels van de ziel
  VIDEO

  Even een rustig mens worden door te kijken in de spiegels van de ziel

  DEN BOSCH - Het dagelijkse ‘gejakker’ en de toenemende individualisering en modernisering, waarbij complete levens beheerst worden door gebruik van social media, zijn typisch voor deze tijd. Ze dragen ertoe bij dat het intermenselijke contact vaak op een laag pitje staat. En al helemaal met een wildvreemde. Hoogste tijd voor een tegenreactie, vinden de verbinders Annemieke van Dort en Thijs Verberne. De een legt het accent op het oogcontact, de ander op het freehuggen.