Geen drempel maar een beweegbare put in de weg
Volledig scherm
Geen drempel maar een beweegbare put in de weg © Actibump

Den Bosch: beweegbare put in de weg is onveilig en te duur

DEN BOSCH - Een proef met een slimme put die zes centimeter naar beneden zakt als er een auto of motor te snel aan komt rijden, zodat het voertuig een klap krijgt, gaat er niet komen. Te onveilig en te duur, oordeelt het college van B en W op de vraag van GroenLinks om op een aantal plaatsen in Den Bosch een proef met de zogenoemde Actibump te houden.

Bij de Actibump meet een slimme put met een radar de snelheid van de auto of motor en als deze snelheid te hard is, zakt de put  zes centimeter de grond in. Voertuigen die zich aan de maximumsnelheid houden, hebben hier geen last van. Hulpdiensten kunnen via een speciale zender uitgezonderd worden. Volgens René Vonk van GL zou de Actibump een interessante aanvulling kunnen zijn op andere snelheidsbeperkende maatregelen, zoals verkeersdrempels. 

Lanceren van tweewielers

Dat laatste ontkent het college niet, maar uit onderzoek blijkt dat de put niet kan in woonerven, 30 kilometer per uur gebieden en wegen met onder anderen (snor)fietsers. Het risico op ernstige beklemmingen en valschade zou dan te groot zijn. De Actibump kan wel op wegen waar vijftig kilometer per uur gereden mag worden, maar dan alleen bij rijbanen met een middenberm.  De inzakkende put is al helemaal gevaarlijk voor tweewielige voertuigen omdat deze gelanceerd zouden kunnen worden.

Bovendien zijn de aanlegkosten van deze verkeersmaatregel te groot: zo’n 50.000 euro. En dan zijn de kosten voor een zender voor de hulpdiensten niet meegerekend. Ter vergelijking: van die kosten zijn ongeveer twintig verkeersdrempels aan te leggen. 

  1. Cateraar Daan van Zoggel leent zijn personeel uit, om zo zijn bedrijf te redden van het coronamonster
    PREMIUM

    Cateraar Daan van Zoggel leent zijn personeel uit, om zo zijn bedrijf te redden van het coronamon­ster

    BERLICUM - Hij heeft 108 mensen op de loonlijst: dertig in vaste dienst. Die zouden op Paaspop cateren, bedrijfsfeesten gaan doen en een berg bruiloften. En toen: bam! corona. Alles op zijn gat. Daan van Zoggel (42) is eigenaar van het cateringbedrijf. Hij verzet nu bergen werk om al zijn personeel aan het werk te houden. Hij leent ze uit. De een brengt bloemen rond, de ander zwoegt op de bouw.