Den Bosch grijpt naast Songfestival

videoDEN BOSCH - Het Songfestival komt in mei 2020 níet naar Den Bosch toe. Net als Utrecht en Arnhem behoort de stad tot de afvallers. Rotterdam en Maastricht zijn nog wél in de race. Dat heeft omroeporganisatie NPO dinsdagmiddag bekendgemaakt. 

Een week geleden, op woensdag 10 juli, leverden onder anderen wethouder Mike van der Geld en Jeroen Dona, de directeur van de Brabanthallen, het bidbook in. De slogan van Den Bosch was Douze de groeten uit Brabant.

Den Bosch had 3 miljoen over voor de organisatie,  Libéma, eigenaar van de Brabanthallen wilde 1,2 miljoen euro bijdragen. De provincie zou garant staan voor 1 miljoen euro maar alléén als de begroting niet rond zou komen.

Van Rotterdam was al bekend dat de stad 15 miljoen wilde uittrekken, Maastricht naar verluidt ook al werd dat nog niet bevestigd. Arnhem en Utrecht hielden hun mond op slot.

De steden die zich kandidaat stelden moesten voldoen aan vier zwaarwegende criteria: geschiktheid van locatie en accommodatie (technische en veiligheidseisen) en het aantal zit- en staanplaatsen, faciliteiten in of rondom de locatie, geld dat een gaststad wil bijdragen en de beschikbaarheid van de accommodatie in de gaststad.

Burgemeester Mikkers van Den Bosch reageert via Twitter:

Afvallers wel betrekken bij het Songfestival

Sietse Bakker, Executive Producer Event van het Songfestival: ,,Alle steden, maar ook de locaties, hebben heel veel energie gestoken om het evenement naar hun stad te halen. We zijn onder de indruk van de voorstellen die zijn ingediend en willen iedereen enorm bedanken voor deze positieve inzet en betrokkenheid.”

Bakker wil de komende maanden graag met de afvallers in gesprek over hoe ze toch betrekken kunnen worden bij het Songfestival. ,,Het enthousiasme waarmee de afgevallen steden zich hebben ingezet om het Eurovisie Songfestival naar de stad te halen biedt ook kansen. Juist omdat we de wens hebben om heel Nederland het Eurovisie Songfestival mee te laten beleven.”

Bossche bollen

Den Bosch pakte tijdens de overhandiging van het bidbook nog uit met Bossche bollen,  het gedicht ‘We zijn Brabant’ en creaties van de Bossche couturier Addy van den Krommenacker.  Rotterdam, dat al de zegen van Songfestivalwinnaar winnaar Duncan Laurence kreeg, bleef nuchter en presenteerde zijn plan van aanpak zonder poespas, gewoon in sjalen met de stadskleuren.

De Maastrichtse delegatie liet zich letterlijk horen met het geblaas van de brassband.  Arnhem kwam met een bidbook gehuld in de stof van Laurence’s songfestivaloutfit. Utrecht leek zich het minste aan te trekken van de wedstrijd: dat bidbook arriveerde per fietskoerier.

Het Songfestivalcomité gaat begin augustus op bezoek in Rotterdam en Maastricht. Ergens in de laatste twee weken van augustus wordt bekendgemaakt waar het Eurovisiesongfestival gehouden zal worden. 

Hoewel de drie andere steden Arnhem, ’s-Hertogenbosch en Utrecht op hoofdlijnen voldeden aan de voorwaarden die vooraf zijn gesteld, scoorden zij lager op de zwaarwegende criteria geschiktheid van locatie, beschikbaarheid accommodatie en (financiële) bijdrage.

Volledig scherm
Wethouder Mike van der Geld bood een week geleden het Bossche bidbook aan bij de NPO in Hilversum. De slogan: Douze de groeten uit Brabant. © Roy Lazet