Volledig scherm
PREMIUM
Als de pimpelmees geen eikenprocessierups in de buurt heeft, begint hij ook aan zaden van de berk. © Domien van der Meijden

Eikenprocessierups pas maar op! De koolmees komt eraan

SINT-MICHIELSGESTEL/DEN BOSCH - Het wordt volgend voorjaar een walhalla voor koolmeesjes en pimpelmeesjes in de Meierij en Den Bosch. Overal splinternieuwe ‘B&B’s’ voor deze beestjes. Vele honderden nestkastjes verschijnen er aan stevige zomereiken. Het doel is duidelijk: Laat de meesjes vooral alle vervelende eikenprocessierupsen opvreten. Wordt dat een succes?

Overal in de Meierij en in Den Bosch hoor je zaag-, boor- en timmergeluiden. Bij de Hobbyclub Boxtel, de Natuurwerkgroep in Liempde, de Kinderboerderij Boxtel en het VMBO. Bij Cello in Hout in Sint-Michielsgestel valt de opdracht van Den Bosch ook op de deurmat. Of ze daar twee setjes van driehonderd nestkasten voor kool- en pimpelmezen willen maken. En misschien volgend jaar nog eens zeshonderd. Deze gemeenten apen Zaltbommel en Maasdriel na waar al langer proeven lopen met mezenkastjes om de eikenprocessierups te bestrijden.