Volledig scherm
PREMIUM
De Poolse studente Agata Olejarczyk werkte vijf weken undercover in het distributiecentrum van Jumbo in Den Bosch. Ze schreef er een verhaal over voor het Brabants Dagblad. © Marc Bolsius

Ervaringen van Poolse undercover-journalist ‘zeer herkenbaar’ en ‘praktijk van alledag’

De ‘praktijk van alledag’, ‘zeer herkenbaar’, ‘zo gaan wij blijkbaar met Poolse arbeidsmigranten om'.  Vanuit verschillende hoeken zijn dat de reacties op het verhaal van de Poolse Agata Olejarczyk die voor het Brabants Dagblad vijf weken undercover werkzaam was in het distributiecentrum van Jumbo in Den Bosch en een indringend verhaal schreef over de onzekerheid, werkdruk en de stress.    

,,Dit is precies wat ik iedere week, eigenlijk iedere dag zie en hoor!” Marta Leszczynska weet als vrijwel geen ander welke ervaringen Poolse arbeidsmigranten hebben, tijdens hun werk of leven in Nederland. In haar dagelijks werk, waarvoor ze in 2016 het bedrijf Leszczynska Consultancy heeft opgezet, helpt ze in samenwerking met tal van (gemeentelijke) organisaties in onder andere Oss, Den Bosch en Eindhoven veelal Poolse arbeidsmigranten met het oplossen van allerhande problemen waarbij de taalbarrière en/of onbekendheid met de Nederlandse regelgeving voor problemen zorgt. 

  1. Even een rustig mens worden door te kijken in de spiegels van de ziel
    VIDEO

    Even een rustig mens worden door te kijken in de spiegels van de ziel

    DEN BOSCH - Het dagelijkse ‘gejakker’ en de toenemende individualisering en modernisering, waarbij complete levens beheerst worden door gebruik van social media, zijn typisch voor deze tijd. Ze dragen ertoe bij dat het intermenselijke contact vaak op een laag pitje staat. En al helemaal met een wildvreemde. Hoogste tijd voor een tegenreactie, vinden de verbinders Annemieke van Dort en Thijs Verberne. De een legt het accent op het oogcontact, de ander op het freehuggen.