Europa interessant voor Bosschenaren? Natuurlijk!
DEN BOSCH - De Europese Unie. Voor de meesten van ons een ver-van-mijn-bed-show. Debatplatform RUW Den Bosch probeert daar verandering in te brengen.
Waarom zou een boer in het buitengebied van Berlicum zich bezig houden met wat de Europese Unie doet? Of een bewoner van de binnenstad in Den Bosch? Volgens Ruud Geven van debatplatform RUW in Den Bosch zijn daar genoeg redenen voor.
Daarom organiseert RUW met behulp van subsidie van de Europese Commissie het ‘Europalab’. Een panel bestaande uit inwoners van Den Bosch en omgeving, gaat aan de slag met vier Europese onderwerpen: democratie, economie, de positie van de EU in de wereld en klimaatbeleid.
Manifest
Er volgen vijf openbaar toegankelijke avonden (de eerste op maandag 29 november en de laatste op dinsdag 22 maart 2021) en de panelleden schrijven een manifest dat naar de Europese Commissie gaat.
Dat klinkt behoorlijk theoretisch. ,,Maar”, zegt Geven, ,,de EU heeft invloed op regels in Nederland en daarmee ook op ons ‘burgers’.” De EU bepaald bijvoorbeeld het tempo waarmee klimaatplannen uitgevoerd gaan worden. ,,Die plannen raken ons allemaal.”
Gascrisis
Of denk aan de grote storing bij Facebook laatst, waardoor ook WhatsApp en Instagram niet werkten. ,,De EU heeft de macht om zo'n monopolie op te breken. Om van die bedrijven weer aparte bedrijven te maken.”
We moeten als burgers zelf instrumenten creëren om invloed uit te oefenen
En in hoeverre mogen deze bedrijven gegevens van hun gebruikers op slaan? ,,Over die regels buigt de EU zich momenteel.” De gascrisis, het wereldwijde tekort aan chips voor elektronische apparatuur: allemaal dingen die ons leven gaan beïnvloeden, allemaal dingen waar de EU een rol in kan spelen.
Landbouwsubsidies
,,En”, vertelt Geven, ,,Veertig procent van de Europese subsidies gaat naar landbouw. Brabant is natuurlijk bij uitstek een agrarische provincie. Dus is dit voor Brabantse boeren een heel belangrijk onderwerp.”
Dan was er voor Geven nog een reden om het Europalab te organiseren. ,,Alleen mensen die erop gestudeerd hebben, weten hoe de EU werkt. Er wordt nooit moeite gedaan om dat aan ‘de gewone burger’ uit te leggen", vertelt hij.
,,Er is eigenlijk ook geen publieke sfeer als het gaat om Europa. Er zijn bijvoorbeeld geen Europese kranten, mensen identificeren zich niet als inwoner van Europa.”
Een van de panelleden is Rosalie van Rossem (21). Zij wil graag meer leren over de Europese Unie. ,,Van de Nederlandse economie heb ik bijvoorbeeld op zich wel wat verstand, maar van het Europese beleid op economie niet.”
Mening uiten
Wat Van Rossem ook belangrijk vindt: ,,Mijn stem laten horen. Als jongere heb je weinig invloed op de EU, maar met dit manifest kun je toch iets van je mening uiten.”
De EU heeft de macht om een monopolie als Facebook op te breken
Dat vindt ook Geven: ,,We hebben al weinig invloed op de Nederlandse politiek, laat staan op de Europese. Juist daarom moeten we als burgers zelf instrumenten creëren om invloed uit te oefenen. Het manifest is daar een voorbeeld van.”
Overigens zoekt RUW nog meer panelleden, vooral voor de avond in februari over klimaatbeleid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
Steeds meer gemeentes schaffen hondenbelasting af, maar in deze Brabantse steden betaal je nog altijd fors
Het aantal gemeentes dat hondenbelasting heft neemt landelijk af, maar in Brabant moet er op veel plaatsen nog - flink - worden betaald voor de trouwe viervoeter. Tilburg is veruit de duurste. Hier betaalt een hondenbaasje 118,74 euro per jaar aan hondenbelasting. Hoe zit het met de andere gemeentes?'s-Hertogenbosch -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUM
Kolossale kleurenwaaiers van Bossche kunstenaar Thomas Trum betoveren museumpubliek
DEN BOSCH - De Bossche kunstenaar Thomas Trum ontketent een spectaculair kleurenfestijn in Het Noordbrabants Museum. Landbouwmachines en technomuziek zorgen voor inspiratie.'s-Hertogenbosch
-
PREMIUM
Directie omstreden Weener XL blijft zitten, ondanks vraag om vertrek
DEN BOSCH - De directie van Weener XL in Den Bosch hoeft niet te vertrekken, ondanks de vraag hierom van een deel van de gemeenteraad. Wethouder Marianne van der Sloot liep een deuk op, maar kan ook aanblijven.'s-Hertogenbosch -
-
-
Vijftien (!) keer betrapt zonder rijbewijs, en dan ook nog eens onder invloed: Bosschenaar (22) cel in
DEN BOSCH - Je hebt overtreders, je hebt recidivisten, je hebt veelplegers en je hebt deze 22-jarige man uit Den Bosch. Deze week werd hij voor de vijftiende keer betrapt op rijden zonder rijbewijs. Daarom gaat hij nu de cel in.'s-Hertogenbosch -
PREMIUM
Gerdy is dol op limoncello, maar heeft diabetes; Daarom brouwde ze een suikervrije variant
DEN BOSCH - Een smakelijke, suikervrije biologische limoncello. De Bossche Gerdy Rombout (59) greep jarenlang mis bij slijterijen. Uiteindelijk besloot zij er zelf een te ontwikkelen. De eerste flessen Limoncello dí Gerdý zijn te koop bij twee slijterijen.'s-Hertogenbosch