Even een rustig mens worden door te kijken in de spiegels van de ziel

VIDEODEN BOSCH - Het dagelijkse ‘gejakker’ en de toenemende individualisering en modernisering, waarbij complete levens beheerst worden door gebruik van social media, zijn typisch voor deze tijd. Ze dragen ertoe bij dat het intermenselijke contact vaak op een laag pitje staat. En al helemaal met een wildvreemde. Hoogste tijd voor een tegenreactie, vinden de verbinders Annemieke van Dort en Thijs Verberne. De een legt het accent op het oogcontact, de ander op het freehuggen.

De twee contactbevorderende middelen vormen een ideale combi, blijkt zaterdagmiddag overduidelijk tijdens het experiment. Initiatiefnemer Van Dort (35) en Verberne (34) hebben samen met een groepje vrijwilligers positie gekozen aan de rand van het Stationsplein. ,,Dank je wel, dat was fijn”, verwoordt een willekeurige passant die zojuist met volle overgave een hug in ontvangst heeft genomen. ,,Mee eens, jij ook bedankt”, repliceert Verberne liefdevol. Al sinds juni vorig jaar loopt-ie vrijwel elke woensdagochtend met z’n onafscheidelijke Free Hugs-bordje door de Bossche binnenstad. ,,Een mens is een sociaal wezen met bijbehorende behoeften. Helaas, velen voelen zich verschrikkelijk eenzaam of kunnen niet anders dan leven in hun eigen wereldje. Een hug doet soms wonderen, heb ik gemerkt. Zeg nou eerlijk, wat is mooier dan de medemens een hart onder de riem te steken door de liefde met elkaar te delen? De meerderheid reageert meestal positief. Maar je hoort óók wel eens: Ben je eigenlijk wel goed bij je hoofd?”

Volledig scherm
John heeft met Joris oogcontact gemaakt en kletsen gezellig even door op het stationsplein. © Roel van der Aa

Oogcontact

Enige tijd terug ontmoette hij stadsgenoot Van Dort, die het onderwerp verbinding bij voorkeur koppelt aan het maken van oogcontact. ,,Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, is mijn boodschap die je zowel letterlijk als figuurlijk kunt benaderen. Oogcontact is best spannend, zeker als je iemand niet kent. Maar juist ogen vormen als het ware de spiegels van de ziel, waardoor een werkelijke verbinding tot stand kan komen”, legt Van Dort uit.

Om de proef op de som te nemen, worden voorbijgangers nu uitgenodigd één minuut bij een van de vrijwilligers in de poppetjes van de ogen te turen. Dat kan al staande, maar ook zittend op een matje of een stoel. Joyce Hamer (38) is niet bang uitgevallen. Ze geeft zich meteen over aan het experiment. Even later komt ze tot een heldere conclusie: ,,Dit is vrij intens en tevens rustgevend. Kan het iedereen aanraden.”

Geen garanties

Van Dort wil er graag nog iets aan toevoegen: ,,Interessant is dat hier nadrukkelijk zichtbaar is dat intens oogcontact en een ontladende knuffel elkaar kunnen versterken. Met één aantekening: garanties op een goede afloop zijn er niet. Ieder mens is bovendien anders.”

Volledig scherm
Lars maakt oogcontact en rechts Eva die oogcontact heeft. op het stationsplein.. © Roel van der Aa
Volledig scherm
Eva heeft oogcontact gemaakt met Olav en kletst gezellig even door op het stationsplein. © Roel van der Aa
  1. Koning Willem I College wél genomineerd maar buiten mbo-prijzen

    Koning Willem I College wél genomi­neerd maar buiten mbo-prij­zen

    APELDOORN - Met een flinke afvaardiging toog het Koning Willem I College uit Den Bosch op deze maandag - de Dag van het mbo - naar theater Orpheus in Apeldoorn. Die locatie vormde het decor van de uitreiking van een aantal prestigieuze mbo-prijzen. Voor het eerst was er tijdens de jaarlijkse happening een prijs voor het Onderwijsteam van het Jaar. Het KW1C-team van de Middelbare Horeca School behoorde tot de tien genomineerden. De jury onder leiding van Dirk Meegens wees uiteindelijk in de betreffende categorie ROC Nijmegen als winnaar aan.