Volledig scherm
Parus major, koolmees © Luc Viatour

‘Gebruik subsidies voor meer stadsvogels in Den Bosch’

DEN BOSCH - De provincie heeft een potje beschikbaar voor projecten om de achteruitgang van stadsvogels tegen te gaan. Heeft Den Bosch daar al gebruik van gemaakt, vragen de politieke partijen Bosch Belang en Lokaal Gestemd zich daarom af.

Uit onderzoek is gebleken dat stadsvogels het moeilijk hebben. Van dertien van de twintig vogels in stedelijk gebied is sinds 1990 de populatie afgenomen. Een van die vogelsoorten, de kuifleeuwerik, is zelfs helemaal uit Nederland verdwenen.

En dat terwijl bijvoorbeeld een soort als de koolmees belangrijk is in de strijd tegen de oprukkende eikenprocessierups. Daarom is in de Provinciale Staten van Noord-Brabant een motie aangenomen  van GroenLinks om in totaal 12,5 miljoen euro beschikbaar te stellen en daarbij extra te letten op de ‘bescherming en stimulering van stadsvogels'. Daarbij kan gedacht worden aan extra bomen, nestkasten en het aanleggen van vogelvriendelijke tuinen.

De twee politieke partijen vragen daarom nu aan B&W of ze al concrete projecten of plannen op het oog hebben om geld uit deze pot aan te vragen. Dat past namelijk ook bij het doel van vergroening in de binnenstad. De partijen willen dan ook dat er snel overleg plaatsvindt met de vogeladviseur in Den Bosch. De deadline voor subsidies is 3 maart.

  1. Wéér spat droom van eigen huis uiteen voor Bossche jongeren: ‘De stoom komt uit onze oren’
    PREMIUM

    Wéér spat droom van eigen huis uiteen voor Bossche jongeren: ‘De stoom komt uit onze oren’

    DEN BOSCH - In de soms felle discussie over wel of geen nieuwbouw in het Annapark in Hintham is het bouwplan voor de nabijgelegen basisschool De Vlieger plots een alternatief: zet er maar een paar verdiepingen extra op, roept de Bossche politiek. Voor de 17 jongvolwassenen met een (licht) verstandelijke beperking die er (zouden) gaan wonen én 32 betrokken ouders dreigt opnieuw een droom uiteen te spatten. ,,Teleurgesteld? De stoom komt uit onze oren!’’