De gedenkplaquette werd meteen volop gefotografeerd.
Volledig scherm
PREMIUM
De gedenkplaquette werd meteen volop gefotografeerd. © Peter de Bruijn

Gedenkplaquette voor vermoorde 'Bossche' Sinti onthuld in Den Bosch

DEN BOSCH - ,,Een gedenkplaquette opdat we niet vergeten", zegt Pawo Winterstein in zijn toespraak. ,,Zodra het vernislaagje van de beschaving slijt, gelden woorden als intolerantie, racisme en onwetendheid nog steeds voor mensen die van ver weg naar ons toe komen. Daarom zijn deze plaquette en de tentoonstelling zo belangrijk." 

Winterstein en Edwin Grünholz onthulden gisteren met burgemeester Jack Mikkers in het Groot Tuighuis een plaquette voor dertien, tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoorde Sinti-slachtoffers. Ze werden op 16 mei 1944 met nog 38 bewoners van het woonwagenkamp in Den Bosch tijdens landelijke razzia's opgepakt. 

Eerst gingen ze met de trein naar doorgangskamp Westerbork. Drie dagen later werd honderden Roma en Sinti in veewagons gedeporteerd met het zogenaamde 'zigeunertransport' naar vernietigingskampen zoals Auschwitz-Birkenau. 

  1. Nepverpleegkundige had na ontslag bij JBZ meteen alweer sollicitatie lopen
    PREMIUM

    Nepver­pleeg­kun­di­ge had na ontslag bij JBZ meteen alweer sollicita­tie lopen

    DEN BOSCH - Kort nadat de Bossche nepverpleegkundige begin april bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis was ontslagen, had hij alweer een sollicitatieprocedure lopen bij een welzijnsinstelling. Naar nu blijkt deed het JBZ pas op 14 mei - dat was zo’n zes weken na zijn ontslag - bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg een ‘melding van disfunctioneren’. Dat had volgens de regels binnen drie dagen moeten gebeuren.