De twee kalkstenen draken aan beide zijden van de Draak laten een onooglijke roestkleur op de trappen van het monument na.
Volledig scherm
PREMIUM
De twee kalkstenen draken aan beide zijden van de Draak laten een onooglijke roestkleur op de trappen van het monument na. © Jos van de Ven/BD

Gerestaureerde Drakenfontein spuwt smerig bruin spul op treden en nieuwe bak

DEN BOSCH - De voor 1,6 miljoen euro gerestaureerde Drakenfontein staat koud een maand weer voor het station in Den Bosch, maar spuwt uit twee van de zes monden roestwater. De traptreden en de binnenkant van de nieuwe bak kleuren bruin. Wat is er aan de hand? De gemeente heeft nog geen flauw idee. 

 1. ProRail start met uitgraven dassenburcht onder het spoor bij Esch: ‘De kraamburcht laten we met rust’
  met video

  ProRail start met uitgraven dassen­burcht onder het spoor bij Esch: ‘De kraam­burcht laten we met rust’

  ESCH - ProRail start vrijdagochtend met het uitgraven van een dassenburcht die het spoor bij Esch onstabiel heeft gemaakt. Stichting Das en Boom laat weten dat eerst de gangen worden uitgegraven die niet meer door dassen worden gebruikt. Een mogelijke kraamburcht wordt nog ongemoeid gelaten. Als alles ‘voorspoedig’ verloopt verwacht ProRail dat er eind volgende week treinen kunnen rijden.
  's-Hertogenbosch
 2. Het luistert nauw met al die puzzelstukjes voor de Bossche Draak
  PREMIUM

  Het luistert nauw met al die puzzelstuk­jes voor de Bossche Draak

  DEN BOSCH - De Drakenfontein ligt als talloze puzzelstukjes op de werf, blokken natuursteen waar op het eerste oog niet te zien is wat nu waar hoort onder het bekende gouden monument vóór het Bossche station. Er wordt minutieus gewerkt om de 107 jaar oude fonteinbak, de pilaar, de herdenkingstekst én de vele frutsels weer nieuw leven te geven. Als over een klein jaar het monument in Den Bosch weer wordt opgebouwd, gaat na alle precisie het natuursteen niet glimmen. Maar hè, dat doet de gouden Draak zelf al.