Volledig scherm
Een Bossche ‘gotenschoonmaker’ heeft een hoogbejaarde man van 98 jaar uit Tilburg en een vrouw van 82 jaar uit Best ‘uiterst laf opgelicht’. © Thinkstock

‘Gotenschoonmaker’ licht hoogbejaarde (82) uit Best ‘uiterst laf’ op: 14 maanden cel geëist

BEST/DEN BOSCH - Een Bossche ‘gotenschoonmaker’ heeft een hoogbejaarde man van 98 jaar uit Tilburg en een vrouw van 82 jaar uit Best ‘uiterst laf opgelicht’. Vrijdag eiste de officier van justitie 14 maanden cel tegen de man, die hen duizenden euro's had laten betalen voor de klussen die vorig jaar winter ‘onvoorzien’ duurder uitliepen.

De goten van een woning van een 98-jarige man uit Tilburg zouden voor 20 euro worden gereinigd, zo vooraf was afgesproken. Maar de schoonmaakkosten vielen duurder uit: 900 euro moest ter plekke worden voldaan. Nadat de hoogbejaarde het extra geld uit de kluis had gehaald, miste hij 1.100 euro en de pinpas. Met de pinpas werd later geld gepind en merkkleding van gekocht.

Een ‘probleem’ van 4.000 euro

Begin december vorig jaar werd aan de deur van een 82-jarige inwoonster van Best gevraagd of ze interesse had in het laten schoonmaken van de dakgoten. Bij de afspraak die daarop volgde werd een probleem geconstateerd, dat voor 4.000 euro kon worden opgelost. Maar later kostte het nog eens 2.500 euro meer. Dat moest ze cash afrekenen. De vrouw betaalde beide bedragen. Kort daarna ontdekte de vrouw dat haar kluissleutel was verdwenen en dat er veel geld uit de kluis was meegenomen.

Uiterst laf

De verdachte uit Den Bosch ontkende bij de politie en zweeg verder. Hij verscheen vandaag niet op zitting. De officier van justitie benadrukte de lafheid van het misbruik van deze kwetsbare slachtoffers: ,,Van hun gespaarde geld kocht de verdachte merkkleding. Het leed van de ouderen staat in geen verhouding tot zijn eigen gewin. In je eigen huis op deze manier beroofd worden op deze leeftijd, het tast het gevoel van onveiligheid van de ouderen en de maatschappij behoorlijk aan.”

De verdachte, die inmiddels al meer dan 100 dagen vastzit, hoort over twee weken het vonnis.