De Gouden Leeuw is van zijn sokkel gereden
Volledig scherm
De Gouden Leeuw is van zijn sokkel gereden © Bart Gotink/BD

Gouden leeuw weer van sokkel gereden, en dus zoekt gemeente Den Bosch andere plek voor rijksmonument

Vr 21 feb. Al sinds 1919 staat De Gouden Leeuw op zijn huidige plek, recht voor het pand van wijlen Hudson's Bay. Maar nu het leeuwtje wéér eens van zijn sokkel is gereden, overweegt de gemeente een andere plek.

Door Bart Gotink

Een leeg warenhuis heeft al iets treurigs, maar een lege sokkel daarvoor maakt de sfeer ook niet bepaald beter. Want weer heeft een vrachtwagen de Gouden Leeuw van zijn sokkel gereden. En dus ligt het rijksmonumentje nu ergens in een depot en broedt de gemeente op de toekomst.

De Gouden Leeuw voor de Hudson's Bay
Volledig scherm
De Gouden Leeuw voor de Hudson's Bay © jan zandee/fotoburo bolsius

En dat terwijl de geschiedenis van de leeuw ver terug gaat, hoewel een exacte datum van het beeld niet vast staat. Zeker sinds 1483 stond herberg De Gouden Leeuw op de plek waar nu het pand van Hudson’s Bay staat. Ergens in de 18e eeuw werd De Gouden Leeuw voor de deur neergezet. Toen de herberg in 1918 de deuren sloot en gesloopt werd voor de bouw van het warenhuis, schonk de eigenaar het beeld met sokkel aan het gemeentebestuur. Die besloot het beeld weer voor de splinternieuwe V&D te zetten.

De Gouden Leeuw wijkt voor Hudson's Bay.
Volledig scherm
De Gouden Leeuw wijkt voor Hudson's Bay. © Bart Gotink/BD

Het beeld werd daar al eens eerder van zijn sokkel gereden of gehaald, maar de laatste jaren ging het nog wat vaker mis. Het failliet van V&D (pand leeggehaald) en de komst (pand weer vol) en ondergang (pand weer leeg) van Hudson's Bay maakte het er niet beter op. Zo werd het beeld uit voorzorg ook al eens tijdelijk weggehaald

,,We zijn nu op naar een andere geschikte plek in de omgeving in de binnenstad", zegt een woordvoerder van de gemeente in elk geval. Wordt vervolgd, dus.

De Gouden Leeuw is van zijn sokkel gereden
Volledig scherm
De Gouden Leeuw is van zijn sokkel gereden © Bart Gotink/BD